Kulturom protiv trauma

Pod nazivom “Kultura i nacionalna trauma” večeras će, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biti održan prvi u nizu javnih panela, sa idejom da se kroz razgovor sa uglednim autorima iz različitih oblasti osvetle kulturne refleksije naših kolektivnih trauma.

,,Teorija kulturne traume od posebnog je značaja za razumevanje naše kulture. Nema prevazilaženja trauma, iza koje uvek stoji neko pretrpljeno zlo, bez suočavanja s njom, bez slobodne rasprave o njoj i njenog umetničkog uobličenja”, uvodna je reč glavne urednice dr Slađane Ilić u tematu časopisa “Kultura” posvećenom ovoj temi.

O tome će u sali “Amerikana” Doma omladine (početak u 19 časova) govoriti antropolog dr Bojan Jovanović, novinar dr Slobodan Reljić, istoričar dr Predrag J. Marković, profesor dr Miloš Ković, istraživač dr Svetlana Šeatović i filmski reditelj Goran Radovanović.

Na najbolji mogući način, u ovu temu se uklapa i večerašnja proslava jubileja Kluba matične kulture Zemun (sala Doma vazduhoplovstva, početak u 18 časova). Tom prilikom će biti predstavljena monografija “Otrgnuto od zaborava”, koju je uredila koleginica Ljiljana Zorkić, a grafički oblikovao legendarni Dragan Rumenčić, kao trajno svedočanstvo o tri decenije postojanja i uspešnog rada ovog izuzetno značajnog udruženja građana.

Nastao u vreme velikog zla, u jednom od najtraumatičnijih perioda naše novije istorije, na razvalinama države u kojoj je rođena većina njegovih članova i raspada sistema vrednosti prethodnih generacija, KMKZ je bio “sigurna kuća” svima koji nisu pristajali da u tim previranjima izgube ne samo duh, već i dušu.

To nije samo “misli globalno, deluj lokalno”, već i tipičan zemunski odgovor na kolektivne traume, sadržan u sloganu “Biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha”!

**********************************

Umesto ispravke: Kad sam pre desetak dana pisao o jubileju Kluba matične kulture Zemuna pogrešno sam napisao da se spomen klupa Branku Najholdu (1947-2016) nalazi na Zemunskom groblju, umesto na Zemunskom keju. Gde sam mogao to sam ispravio, čim mi je na ovu veliku grešku ukazala Brankova životna saputnica Bojana Ivanović.

Napisao sam i da je osnivanje Kluba bilo u Karamatinoj kući, pa me je moja prijateljica Mirjana Koraksić podsetila da je taj skup održan u sali u Kosovskoj ulici, u prisustvu oko dve stotine Zemunaca. I dodala da su se pre toga okupljali u zgradi u porti Nikolajevske crkve, koja je, na žalost, srušena, sve dok im porodica Karamata nije ustupila prostor na korišćenje…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.