Dan kad je otiš’o Srki

Kad je pre tačno deset godina, sa mobilnog telefona Srđana Radulovića (1957-2012) stigla poruka, znao sam šta piše i da je ne „otvorim“, jer su sve poslednje vesti o njegovom zdravstvenom stanju bile veoma loše. U mojoj knjizi „Dunja sa drugog sprata“ („Mostart“, Beograd, 2013.) detaljno sam opisao tu tužnu subotu:

„Sad kad njega zauvek nema i kad se mnogi prave da su bili mnogo bliži i intimniji sa ćudljivim ‘Knindžom’, glupo mi je da pričam o vremenu koje smo nas dvojica proveli zajedno, posebno u dve, tri poslednje godine zajedničkog rada u ‘Blicu’, pre nego što je kompanija 1. novembra 2010. preseljena na Dorćol. Nekako baš tih dana je i Srđan prvi put otišao u bolnicu sa zlokobnom dijagnozom rak glave pankreasa.

Drugovali smo u ‘Paliluli’ gotovo svakodnevno, obično oko ručka i pre Kolegijuma u tri popodne, čak i kad je on preuzeo posao (namerno ne kažem ‘funkciju’) glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN. Voleo sam te naše sesije, jer smo umeli da se smejemo i najbeznačajnijim stvarima i što nikad nismo jedan drugog i svoje kafanske drugare gnjavili pričama o poslu, redakciji, kolegama…

Pristizali su danas u ‘Palilulu’ jedan za drugim ‘sekretari Sokoja’. Kad smo u leto 2005. (pošto je zatvoren restoran ‘Arilje’) počeli da se okupljamo u ‘Klubu Sokoj’ u Mišarskoj, tako smo se međusobno nazivali Srđan, Zoran ‘Zozon’ Nikolić, Slaviša Lekić, Cvijetin Milivojević, Boro Soleša, Miroljub Nikolić ‘Šer’ i ja.

Došli su i Veselin Simonović, Stojan Drčelić, Voja Tufegdžić, Dragan Mojović, Nataša Gaće, Jelka Jovanović…  Sročili smo zajedničku čitulju za ‘Politiku’, koju nisu hteli odmah da prime zbog rečenice: ‘Srki, kad si već gore, nađi neku dobru birtiju i rezerviši jedan astal za sve nas’.“

Danas, deceniju kasnije, kad je dobar deo ekipe već sa Srkijem (u međuvremenu su otišli Šer, Lečke, Vesa i Drčela) osećam kako bolno zvuči ono „vidimo se u čitulji“.

*     *     *

Na fotografiji su Srđan Radulović i Veselin Simonović 10. marta 2008. godine u restoranu “Palilula”, kad su nam se, po završetku posla u redakciji “Blica”, pridružili na proslavi rođenja Mirinog i mog unuka Petra

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.