Jajce kod Beograda

Pravilo da na televiziji gledam samo fudbal i filmove prekršio sam poslednjih dana, prateći kviz „Želite li da postanete milioner“. Nešto zbog mog prijatelja Ivana Zeljkovića, sa kojim sam se u međuvremenu sjajno družio u Dubaiju, a mnogo više da bih se pred ukućanima pravio pametan.

Tako sam se i preksinoć hvalio znanjem iz geodezije (pitanje o teodolitu, na kome se saplela najmlađa učesnica Milica Stojanović), ali i rvanja (dobro sam poznavao dvojicu rvačkih selektora Ljubomira „Gedžu“ Ivanovića i Bruna Hrastinskog).

Kao „Šampion znanja Jugoslavije“ za 1964. godinu, uvek sam isticao da su tom mom uspehu podjednako doprineli i školsko znanje i široki spektar interesovanja, posebno za sport i književnost. Vremenom se pokazalo da je ne manje važno i lično iskustvo: teodolit sam koristio još u Građevinskoj tehničkoj školi, a „dupli nelson“ bi nam ponekad pokazivao otac mog prijatelja Slobodana, rvačka legenda Milorad Miša Arsić.

Do sada su u „vrućoj stolici“ najbolje prolazili moji ispisnici penzioneri, ali ne samo zbog velikog životnog iskustva, već i zbog sasvim drukčijeg školovanja. Ponekad je tužno videti mlade ljude (koji su se, by the way, prijavili kao „sveznalice“) kako se muče sa elementarnim pojmovima iz istorije i geografije.

Ne bih da se podsmevam momku koji nije znao gde je poginuo narodni heroj Boško Buha (to je odavno proterano iz udžbenika), ali njegovo glasno razmišljanje između „Jabuka“ ili „Jajce“ (“Jabuka je kod Pančeva, a Jajce kod Beograda“) – nije samo njegova bruka.

Druga je tema što bi neko mogao da pomisli da i tu ima neke logike. Ako je jedna od država iz naših krštenica stvorena u Jajcu, zar ova u kojoj živimo i koja se upravo uobličava na svevlašću jednog čoveka ne vuče korene iz – Jajinaca?!

*********************************

Ivan Mrđen, učenik OŠ „Đorđe Krstić“ (one stare, na Čukarici), prima čestitke kao „Šampion znanja Jugoslavije“ (24. maj 1964.) i novinski tekst o tom događaju (18. jun 1964.)

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.