Posle svega – aforizmi

Asocijacija sportskih veterana Novog Sada raspisala je konkurs za najbolji aforizam na temu sporta. Radove treba poslati do 1. novembra, a o dobitnicima vrednih nagrada odlučivaće žiri, kome će kopredsedavati odbojkaška legenda Vasa Mijić i aforističar Ninus Nestorović, ovom prilikom predstavljen i kao fudbaler.

Na upravo završenom Evropskom šampionatu za košarkaše nekadašnju velesilu Jugoslaviju reprezentovalo je čak pet “naslednica”. Dve su predvodili najzapaženiji NBA igrači prethodne sezone, da bi i u finalu prostor “od Vardara pa do Triglava” imao dva predstavnika: slovenačkog sudiju Borisa Krejiča i kolegu mu iz Bosne i Hercegovine Ademira Zurapovića! Ovo nije aforizam!

„Jedno je bila košarka u SFRJ, drugo u SRJ, a treće u Srbiji. Ta priča da smo zemlja košarke, sve je to lepo, možda jesmo po interesovanju javnosti i ljudi u ovoj državi. Mi zapravo po rezultatima i onome što se događa to nismo. Naše mlađe selekcije od 2007. godine, kad smo sve osvojili, u godinama koje su usledile tek ponešto su uradile. Čak smo ispali sa mladom reprezentacijom u B diviziju”, rekao je ovih dana Nebojša Čović.

Taj intervju su kolege sa Sport kluba naslovile gotovo kao aforizam: “Prvi put imamo plaćenog predsednika Košarkaškog saveza, a nemamo ni sistem, ni rezultate… Nije posao piti viski!”

“Mi smo u poslednje vreme ’izgoreli’ nekoliko mlađih trenera. To su Saša Đorđević, koji je nešto osvojio, zatim Igor Kokoškov, kome ne možete da osporite ni stručnost, ni kompetenciju, a sad nam je za sve kriv samo Svetislav Pešić”, objasnio je predsednik KK Crvena zvezda.

I za kraj jedan pravi aforističar, moj prijatelj Aleksandar Stojadinović: “Kako se zove takmičenje na kom su nekad učestvovali i naši timovi? Fajnal bifor!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.