Isključivanje mašine

Već duže vreme se nakanjujem da napišem tekst na temu “Da se o mom životu pravi film”, pa da objasnim zašto bi u tom slučaju moj izbor bio – Kevin Kostner. Ma kako zvučalo prepotentno…

Sve je počelo pre desetak godina, kad me je promoterka jedne nemačke firme za proizvodnju i prodaju medicinskih pomagala i preparata, ubeđivala da podsećam na Kostnera, koji je inače zaštitni lik njihove kampanje. Kasnije sam pravio viceve na račun njene domišljatosti i moje umišljenosti, jer mi je uvalila nekoliko magneta i lančića, koje uglavnom nisam koristio.

Međutim, već na prvo gledanje filma “Između ljubavi i igre” (režija Sam Raimi, u glavnim ulogama Kevin Kostner, Keli Preston i Džon C. Rajli) počeo sam da tu ideju doživljavam kao nešto ”normalno”. Ponajviše zbog jednog detalja koji je vremenom postao moj životni moto.

Kostner, da vas podsetim, igra ostarelog bejzbol igrača Bilija Čepela, koji na dan poslednje utakmice u sezoni saznaje da klub namerava da ga proda, a dugogodišnja devojka Dženi da ga ostavi… Bili ipak uspeva da odigra “savršenu utakmicu”, u kojoj njegov tim pobeđuje sa 1:0, tako što u odlučujućim trenucima sam sebi kaže: “Isključi mašinu!”

To praktično znači da on tada niti čuje, niti vidi publiku, saigrače, protivnike, sudije… Nastojeći da ne gubim vreme i živce na ovdašnju politiku, izbegavajući informativne i kojekakve “političke” emisije na televiziji, a posebno neprestani rijaliti predsednika svega ovoga, već godinama radim nešto slično – “isključujem mašinu”.

A teško da ćemo skoro imati dan poput ovog 17. septembra 2022. godine, kad će svaka budala želeti da nešto kaže o zakazanim, otkazanim, “spontanim” i “organizovanim” manifestacijama po beogradskim ulicama.

Za sve te igre imam samo jedno veliko – OFF!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.