Divine Anarchy

Koleginica Ana Vušović Marković objavila je prekjuče zanimljiv tvit, koji mi je lakše da prepričam, nego da prepišem, jer je poenta kadar iz filma “Hrabro srce” sa Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, preko koga je ispisano “Divine Anarchy”. Iznad toga stoji: “Vučić u Njujorku, Brnaba u Londonu, a Srbi…”

Pošto je hrabro srce ovde već odavno sišlo u pete, osim ako se ne treba pokazati pred nemoćnijima i slabijima, izgleda da se mojoj prijateljici dopao naslov “Božanska anarhija”, koji se ipak ne odnosi na taj film iz 1995. o otporu Vilijama Volasa engleskoj okupaciji Škotske.

Mlađarija će mi oprostiti što se baš ne razumem u nove tehnologije, ali “Božanska anarhija” je naslov decentralizovanog NFT eksperimenta u kojem se teorija igara u sandboksu kombinuje sa izborom zajednice kako bi dovela do inovativne korisnosti, izgradnje grupe i epske avanture. Kome nije jasno, još da dodam da skraćenica NFT označava “nedeljiv token” (non-fungible token)…

Biće, na kraju, da je moja nekadašnja učenica težište usmerila ka reči “anarhija”, polazeći od činjenice da su istovremeno odsustni i predsednik svega ovoga i “samo što nije” premijerka. A prema teoriji anarhizma, u takvoj državi ljudi su podeljeni u nacije i klase, ali oni uopšte ne učestvuju u upravljanju vlastitim životom. Izvor svih ratova i nasilja je postojeća vlast, čiji zadatak nije ujedinjavanje stanovnika, već čuvanje moći, imovine i interesa visokih zvaničnika.

Daleko bilo, u Srbiji stvari stoje sasvim drukčije. Možda niste znali, ali ovih dana nam je šef države Vladimir Orlić! Kao predsednik Narodne skupštine on je to i po Ustavu, ali mnogo više zbog činjenice da jedini od svih visokih državnih službenika ima kakav takav legitimitet. Dakle, nema razloga za brigu!

A može i “dokle”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.