A dole na dnu…

Naša sugrađanka Milica Petrović potanko mi je ispričala kako su organizatori takmičenja u funkcionalnom fitnesu (“crossfit”), održanog početkom septembra na Adi Ciganliji, napravili niz propusta, čak ozbiljnih prestupa, kako u organizaciji tako i tokom samog nadmetanja atleta iz Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske…

Najavljivano kao najveće u regionu, pogrešnim sistemom bodovanja, pomalo i tendencioznim da bi se favorizovali predstavnici organizatora (“CrossfitNS” iz Novog Sada), ovo takmičenje je većini učesnika ostalo u više nego neprijatnoj uspomeni.

Milici je najviše zasmetalo što direktori takmičenja nisu pokazivali nikakvu volju da uočene nepravilnosti isprave, bez obzira što je za to trebalo “samo nekih deset minuta korišćenja papira, olovke i digitrona”.

Pokušao sam da za ovu priču zainteresujem nekoliko kolega iz sportskih rubrika i redakcija, uz popriličan problem da im objasnim o kakvom se sportu radi, koliko se takmičara i takmičarki njime bavi, koliko je bilo učesnika na spornom događaju, kakve su sve nepravilnosti uočene… Na kraju se sve baziralo na dva odgovora: “Nije interesantno” (posebno u vreme EP u košarci, početka evropskih fudbalskih kupova, US opena…) i “Nije više aktuelno”, jer je prošlo više od desetak dana od samog događaja…

Problem je, u stvari, mnogo šire prirode, jer mnoge stvari u našem okruženju prolaze baš tako, “ma, pusti”, “važno je da je održano”, “ne bavimo se sitnicama”… Zbog toga razni marifetluci ostaju bez skretanja odgovarajuće pažnje i suda javnosti. Što bi rek’o Balašević, “a dole na dnu, sudbinu jadnu, mnogima rešava nekakav som…”

Sve je to kao “sitno” i “nevažno”, a upravo na tome se, na nepoštovanju sopstvenih pravila i propisa, zasniva najveći deo ovdašnjeg javnog života! Sve do “štuke na vrhu”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.