Mikrofon je vaš

Dvodnevna parlamentarna rasprava o Kosmetu pokazala je zašto ni pet i po meseci posle trećeaprilskih izbora Srbija nema novu Vladu.

Ako su na tom kukavičijem jajetu od teme, uz rizik da po ko zna koji put budu poglašeni za izdajnike, svi istaknutiji opozicioni poslanici izgovorili toliko oštrih i za uši građana Srbije nepoznatih rečenica o politici koju vodi predsednik svega ovoga, šta li tek čeka nesretnu „premijerku bez portfelja“, kako bi rekao Dragoljub Žarković.

Zbog toga je uostalom i ustoličenje njenog „šefa“ upriličeno pred starim, jednopartijskim skupštinskim sazivom, više kao stranački igrokaz nego kao najava ozbiljnog i mudrog vođenja državnih poslova. Pa još u ustavnim okvirima…

Ne bih da posebno apostrofiram bilo čiji nastup, pa ni one koji su izazvali oduševljene komentare po društvenim mrežama. Ta bujica novogovora o mnogobrojnim aferama aktuelne vlasti, o čemu pune dve godine nije bilo ni polurečenice u zdanju iza Rosandićevih konja, zbunila je čak i naprednjačke botove, tako da u ta dva dana gotovo i da nije bilo uobičajenih „domaćih zadataka“.

U to su se uklopili i obožavaoci lika i dela među poslanicama, jer osim galame, zvižduka i već poslovičnog prostakluka uglavnom nisu znali kako da reaguju na „mikrofon je vaš“ u rukama protivnika. Stariji će se se setiti da je kod prvog saziva republičke skupštine, kad je pedesetak viđenijih i rečitijih poslanika opozicije razbucavalo uglavnom nepoznate socijalističke aparatčike, Milošević izmislio Šešelja, sa jedinim zadatakom da se njegov „omiljeni opozicionar“ bavi – opozicijom!

Njegov najbolji učenik će sličan problem rešavati tako što će zasedanja parlamenta (i direktne televizijske prenose) svesti na minimum minimuma. Može on sve sam, i bez Vlade i bez parlamenta!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.