Zemunac – to je stanje duha

“Dragi Ivane, prateći tvoje kolumne zaključila sam da pamtiš i pišeš o ljudima i događanjima kao nekad, kad je novinarstvo služilo svrsi. Molim te da posvetis malo prostora jubileju Kluba matične kulture Zemuna” – tako me je koleginica Ljiljana Zorkić podsetila da sam lično bio prisutan tog 27. septembra 1992. godine, kad je u Karamatinoj kući (Zemunci znaju gde je to) osnovano ovo značajno udruženje građana.

Program pod sloganom “Biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha” realizuje se tokom čitave 2022. godine. Tako će i večeras, “Dani evropske baštine” u Zemunu biti otvoreni predstavom “Dosije Dositej” (sala Zemunske gimnazije, početak u 19 časova). Iz pera Eliane Gavrilović, u izvođenju Vladimira Cvejića, ova monodrama prikazuje epohu u kojoj je veliki prosvetitelj, književnik i filozof živeo i ljude s kojima se susretao, posebno dok je boravio u Zemunu.

„Otrgnuto od zaborava“ je naslov monografije koja će biti svečano predstavljena baš na dan osnivanja KMKZ. Mnoga mesta su obeležena zalaganjem njegovih članova, poput biste Dimitriju Davidoviću na Zemunskom keju, biste Branku Radičeviću u Zemunskom parku, stepeništa “Kalvarice”, platoa i spomen ploče Raše Livade, stepenica u čast Miodraga Dabižiću na Gardošu, murala Dragana Rumenčića u Gospodskoj 6 (na slici), spomen klupe Branku Najholdu na Zemunskom groblju…

Jubilej će do kraja godine biti obeležen nizom izložbi, koncerata, predstavljanje knjiga o Zemunu i znamenitim Zemuncima. Među njima možda neće biti Mira Vujmilović, dugogodišnja prodavačica mesečnika “Lice ulice”, koja je za najnoviji broj napisala dirljivu pesmu o gradu svoje mladosti, a počinje stihom “Kad čovek uđe u Zemun, susretne ga mir i dremež”.

Klub matične kulture Zemuna već tri decenije čini baš to, bori se za mir, ali se ne miri sa dremežom!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.