Preskočili smo taj nivo

“Mi više ne živimo ni Monti Pajton. Preskočili smo taj nivo.” Tvitove kolege Baneta Grkovića pratim prvenstveno zbog sjajnih priča, koje bi, da nema njegovog “radara”, prošle nezapaženo…

Takav je opis događaja od prošlog četvrtka, tokom sahrane na seoskom groblju u Kolutu kod Sombora, gde su prisutni najpre bili začuđeni dimenzijama pripremljene rake, značajno manjim od propisanih. Zbog toga su zaposleni na poslovima „grobara” na sve moguće načine pokušavali da nekako uguraju sanduk u preusko i prekratko grobno mesto, sve dok se poklopac sanduka nije otvorio, a pokojnik ispao u rupu.

Tu nije bio kraj brukanju JKP “Prostor”, jer je jedan od radnika zatražio saglasnost porodice da pokojnika sahrane van sanduka. Taj zahtev je odbijen, a nakon što je telo preminulog I. R. (74) iz Koluta izvučeno iz rake, radnici su bili primorani da prvo prošire grobno mesto i tek onda sahrane pokojnika. Naravno, uz „neoprostivi primitivizam”, kako su ponašanje „grobara” okarakterisali svi prisutni.

Ne bih se šire bavio javnim komunalnim preduzećem “Prostor Sombor”, čije su osnovne delatnosti pogrebne usluge i održavanje grobalja, poslovi pijaca i poslovi upravljanja gradskim poslovnim prostorom. Bez obzira što ovakav scenario ne bi mogli da smisle ni čuveni Montipajtonovci, imam utisak da nam se nešto slično upravo događa na nivou čitave države.

Izgleda da ni pet meseci posle izbora nije iskopana dovoljno duboka “raka” da se zaboravu preda najnesposobnija vlada u novijoj istoriji. A onda je od silnog manevrisanja iz sanduka opet ispala nesretna premijerka, tek da obavi ono što nije po volji jedine institucije koja postoji u zemlji Srbiji.

Koju od petka i veselih sličica sa nekakvog vinarskog sajma, zluradi nazivaju Ministarstvo bezveznog hodanja!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.