Izlet u Jugoslaviju

Vikend sam proveo na Zlatiboru, na već tradicionalnim druženjima novinara i čelnika opštine Čajetina, u organizaciji agencije „Pragma“ mog prijatelja Cvijetina Milivojevića. Program je počeo otvaranjem međunarodnog festivala sportskog filma u sali Kulturnog centra Zlatibor.

Ovogodišnji festival, jedanaesti po redu, bio je povod da naši domaćini, predvođeni predsednikom Milanom Stamatovićem, ugoste i delegaciju Rogaške Slatine, na čelu sa županom Brankom Kidričem. I prethodnih godina su Zlatiborci u ovo vreme imali susrete sa kolegama po zvanju i resorima iz pojedinih opština (lane Novi Pazar), ali je ovo prvi put da se mostovi saradnje i prijateljstva protežu čak do krajnjih granica nekadašnje zajedničke države.

Možda i zbog toga sam imao utisak da smo imali svojevrstan izlet u neko vreme, kad ni kilometri, ni jezik, ni dnevna politika nisu bili prepreka za prijateljstva, kolegijalnost i međusobno poštovanje. Za sve je „kriv“ već pomenuti gospodin čije prezime su nekad nosile mnoge ulice po našim gradovima i varošima (u Beogradu sadašnja Beogradska).

U selu Mušvete, kome je pretila sudbina da bude potpuno napušteno, u domu porodice Berić, koja se poslednjih deset godina bavi proizvodnjom pršute i vina,domaćini su nam se predstavili ne samo svojim izvanrednim produktima, već su napravili i atmosferu za nezaborav, uz zvuke harmonike, kao instrumenta podjednako popularnog i tamo i ovamo.

A kad je umetnički direktor festivala, kolega Aleksandar Avramović objavio da je Branko Kidrič takođe veoma vešt harmonikaš, krenula je „večernja revija želja“ iz naše „bolje prošlosti“. Malo ćirilice, malo slovenština, malo Balašević, a najviše, tek da svi razumemo – splet dalmatinskih pesama…

Sve u svemu „ćiribiribela Mare moja“, odoh u – Jugoslaviju!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.