Spuštene roletne

U nedelju 20. novembra navršiće se tri decenije od kako smo moji drugari, prijatelji, a od te večeri i braća, Dule Vujanić, „Zozon“ Nikolić, Velja Vejinović i ja preživeli tešku saobraćajnu nesreću. Po principu „koga Bog čuva“ sva četvorica smo prošli sa manjim ozledama, dok je automobil kojim smo putovali otpisan kao „totalna šteta“.

Krenuli smo tog petka na slavsku večeru kod vlasotinačke aurbane legende Dragutina Kostića „Culina“ (1956-2015). Na autoputu kod Aleksinca, u desnoj krivini vozač turske hladnjače nastavio je pravo i priklještio nas uz ogradu između kolovoznih traka. To ga je probudilo, naglo je skrenuo udesno, naš „citroen“ se još neko vreme vrteo po putu, srećom bez prevrtanja i bez naleta nekog vozila.

Deset godina kasnije ponovo smo otišli za Vlasotince, dve decenije smo obeležili u restoranu „Palilula“, a ispalo je nekako da smo sa proslavom tridesetog zajedničkog „rođendana“ malo poranili, okupivši se u subotu u Duletovom dvorištu na Bulbulderu.

Kiša je padala pa prestajala, a mi smo u nešto širem sastavu sedeli u vajatu, na kome su zasloni bili spušteni samo prema rogobotnoj šestospratnici, podignutoj bez ijedne dozvole i uz sedam zabrana radova, ne samo na tom već i na delu placa na kome Vujanići žive već osmu deceniju. To što smo se mi trudili da ne primećujemo i ne pominjemo to urbanističko-mafijaško nasilje možda je pomoglo da provedemo prijatno popodne, ali niti će umanjiti muku našeg brata, niti će porušiti taj spomenik ovog zlog doba.

Svedoci smo bujanja nacionalizma, korupcije, primitivizma, siledžijstva, ksenofobije, homofobije, medijskih manipulacija… dok se sve veći broj ljudi pravi da to ne vidi. A to je isto kao kad Pera Kojot u vozu prepunom eksploziva, kome se približava druga kompozicija, spusti roletnu!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.