Dve kese, tri hiljade

“Dve kese, tri hiljade, šta sam kupila – ništa”, tako sve češće počinje izveštaj moje supruge kad se vrati iz obližnjeg supermarketa.

To isto saopštio je ovih dana i Republički zavod za statistiku. Potrošačke cene u julu 2022. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, veće za 12,8 odsto. Hrana je poskupela 20,3 odsto, najviše meso – u proseku za 25,6 odsto, slede kafa, čaj i kakao sa porastom cene od 24,7 odsto, pa riba sa 21,9 odsto i mleko, sir i jaja koji su poskupeli za 21,7 procenata.

Hleb i žitarice su za 12 meseci poskupeli 20,5 odsto. Alkoholna pića i duvan 7,2 odsto, a odeća i obuća 5,5 odsto. Rente za stanovanje su više 20 odsto, a čvrsta goriva su poskupela 35 odsto. Restorani i kafići su poskupeli 13,5 odsto…

To sve prilično dovodi u sumnju “zbirnu ocenu”, tim pre što u odnosu na prošli jul nije pojeftinila nijedna usluga, niti proizvod.

“Život je ono što prolazi dok vi radite nešto drugo”, grafit je kod ulaza u restoran “Korčagin” mog prijatelja Vojina Cucića. Komentar “na prvu loptu” bio bi da je sve ovo čime nam zaokupljuju pažnju u poslednjih mesec dana (Jasenovac, hrvatsko more, srpska ledi Di, sankcije “majčici”…) samo magla za činjenicu da je litar mleka “kravica” sa 2,8 mlečne masti u pomenutom supermarketu u poslednja četiri meseca stajao 89, pa 94, pa 99, pa 108, a na poslednjem računu vidim 115 dinara.

Umesto komentara navešću reči jednog komšije, upućene mojoj supruzi dok je gunđala što radi samo jedna kasa. A već je bila iznervirana, jer joj se nešto pre toga nevešta, nepristojna i do zla boga spora radnica na delikatesu obratila sa “šta hoćeš”: “To nam namerno rade. Ljutimo se na jadne žene, a sve poskupelo!”

Inflacija je ono što prolazi dok se mi ljutimo zbog nečeg drugog!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.