Narodni advokat

Čovek nije ništa, njegovo delo je sve.” Na ovu francusku misao podsetio je prekjuče na Novom groblju kolega Veljko Pajović, opraštajući se od „narodnog advokata“ Borislava Borozana (1939-2022), široko poznatog sa talasa Studija B…

Sve je počelo kroz čitanje pisama u kojima su slušaoci tražili pomoć ili savet, da bi se nastavilo kroz mnogo širu formu u kojoj je Bora, pre svega kao erudita, suvoparne pravničke formulacije pretvarao u poeziju i muziku za uši”, rekao je Pajović, koji je saradnju sa Borozanom “nasledio” od Đoke Vještice.

U stvari, sve je počelo sredinom sedamdesetih kad ga je Ibojka Buba Mišić u reviji “Nada” pozvala da gostuje u rubrici “besplatni saveti advokata”. Kad je sa Studijom B dogovoreno da pojedini novinari, a najčešće Nada Mijatović i Dragana Vlahović, na radiju razgovaraju o sadržaju „Nade”, uključio se i Borozan, pa je uživo odgovarao na pitanja slušalaca.

Nije baš pouzdano utvrđeno kome se od trojice legendi gradskog radija (Vještica, Duško Radović ili direktor Dragan Marković) najviše dopala ova Borina “muzika za uši”, tek postepeno je u “Beogradskoj razglednici” on potpuno zamenio čuvenog Strahinju Kastratovića (1937-2017).

Borozan je jednom prilikom rekao da kroz pitanja sugrađana može da sagleda čitave istorijske periode.

“U početku su me najviše pitali u vezi dodele stanova u društvenoj svojini. Potom su ljudi bili zabrinuti zbog preterano jeftinog otkupa i eventualnog oduzimanja tih stanova. Kasnije su ti stanovi prodavani, pa su interesovanja bila usmerena na kapitalnu dobit, poreze i takse. Zatim je došlo doba za razvode, podelu imovine, starateljstvo nad decom, alimentacije. Na kraju su na red došli radnici i njihovo čekanje otpremnina u preduzećima gubitašima…”

Pravi, pravcati History Channel.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.