Institucije budućnosti

U prostoru “Kula” (Cetinjska 15) do 4. septembra možete pogledati izložbu “Kako ugasiti požar kašikom vode?”, kojom članovi umetničke zajednice Društvo udružene odgovornosti žele da podele svoja iskustva iz dosadašnjih praksi, aktivnosti i procesa na temu institucija budućnosti.

Svesni nestabilnosti vremena u kome živimo, post-post-globalizacije, sumnji u vrednosni sistem i njegovu svakodnevnu relativizaciju grupa mladih ljudi pokrenula je proces “zamišljanja institucija budućnosti”. Nije slučajno sve počelo u novembru 2020. kad je već postajalo očigledno da je pandemija korona virusa uzdrmala veliki broj institucija, od zdravstvenih i socijalnih do obrazovnih, naučnih i onih u sferi kulture.

Tada se kao veoma važno nametnulo pitanje “kome je i koliko u okolnostima svetske krize potreban umetnički rad”. “Kako odoleti iskušenju koje nas mami da pristanemo na prosečnost i pomirljivost, kad je sve manje posvećenih i kompetentnih, a sve više poslušnih i snalažljivih”, stoji u jednom od dokumenata koji su dostupni posetiocima ove zanimljive izložbe.

Što bi rekla članica DUO Vanja Žunić, “spašavanje sveta nikad nije bilo ovoliko lako”. Možda i zbog toga što su te “(ne)verovatne nemogućnosti” ona i njeni istomišljenici proveravali u Zrenjaninu i Boru, dve od nekoliko neuralgičnih tačaka današnje Srbije, gde se manifestuju bahatost sistema i nemoć institucija. Na štetu zemlje, vode, vazduha i – budućnosti.

Društvo udružene odgovornosti, uz već pomenutu Vanju, čine Pavle Banović, Bogdan Čontoš, Bogdan Đukanović, Aleksandra Saša Jeremić, Katarina Jovanović Alfa, Katarina Kostandinović, Luka Ličina, Zorica Milisavljević, Jelena Nikolić, Slavica Obradović i Selman Trtovac. Njihovo delovanje podržano je od strane Goethe Instituta Beograd.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.