Ništa nije smešno

Ovogodišnji „Domanovićevi dani“ u Ovsištu kraj Topole počeli su u sredu predstavljanjem najnovije knjige satiričnih zapisa Bojana Ljubenovića, simboličnog naslova „Ništa nije smešno“. Sinoć je u rodnoj kući Radoja Domanovića (1873-1908) doktorant Filološkog fakulteta Jovana Milovančević govorila o neprolaznim vrednostima dela rodonačelnika savremene srpske satire.

U koje svakako spada i pitanje da li je više slep vođa ili oni koji ga prate, poznatiji kao „narod“. Što bi rek’o Milan R. Simić: „Nedokazan smo narod. Vekovima čekamo bolje sutra.“ Ili na drugom mestu: „Predsednik davi narod kao piton.“ A tu je i njegovo objašnjenje: „Znam zašto narod ćuti. Pravi se pametan.“

Vispreni Kragujevčanin Željko Žele Jovanović bi dodao: „Naš vođa je uvek uz svoj narod. Ovako lakoveran narod teško da još negde može da nađe.“ A može i ovaj: „Ne znam više da li se klanjaju vođi ili klimanjem glave potvrđuju ono što on priča“.

Milan i Željko će večeras nastupiti u Ovsištu na tribini, odnosno književnoj večeri pod naslovom „Satira danas“. Tom prilikom će još jedan poznati Kragujevčanin, glumac Milan Milosavljević, pročitati nekoliko zapisa kolege Vlade Jokića, kolumniste vikend izdanja „Danasa“, a predviđen je i nastup kolege Zorana Nikolića, urednika „Karavana“ Radio Beograda 1, inače nadugovečnije humorističke emisije na ovim prostorima.

Znam da moj prijatelj „Zozon“ ume u takvim prilikama da pokaže koliko je duhovit, ali sad nešto mislim da bi trebalo da istaknem i koliko je pametan. U dušanovačkom restoranu „Stari bunar“ u sredu je čitav dan konobar Peđa Raičković pričao kako je sanjao da će Zvezda u Haifi izgubiti sa 3:2, ali se niko osim Nikolića nije odvažio da se i opkladi na taj „tačan rezultat“.

Ništa nije smešno, pa ni kvota. Samo 25,50!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.