Početak sa dna dna

Ove sedmice bi, ako Bog da, trebalo da se konačno konstituiše novi saziv Narodne skupštine. Time bi se potvrdila izreka “od Svetog Ilije, sunce sve milije”, makar za one poslanike koji nestrpljivo čekaju da ih ogreje sunce skupštinskih apanaža, sve sa čuvenim jeftinim ručkom u zgradi iza Rosandićevih konja.

Novi saziv republičkog parlamenta sigurno ne izaziva preterani optimizam. Iako se od nekoliko poslanika iz redova opozicije očekuje da ozbiljno zagrme iz skupštinskih klupa, do nekakvog preobraženja, da pomenemo još jedan značajan avgustovski datum, teško da će doći.

Tim pre što je više nego verovatan scenario da će se poslanici okupiti, skupština formalno konstituisati, a potom se sednica prekida, kako je do sada obično bilo, tako da izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara čekaju da se “dogovori” i nova Vlada. A rok za to je, paz’te sad, 90 dana od konstitutivne sednice.

Nova tri meseca za predsednika svega ovoga da nesmetano radi sve ono na šta po Ustavu nema pravo, plus neprestano licitiranje sa imenima novog premijera i ministarskim fijakerima. Krajem avgusta je i ivanjička “Nušićijada”, pa da se podsetimo… Parlament će da bidne, ali ne mora da znači, neka se “prva petorka” opozicionih vedeta još malo kali po beton ligi.

“Parlament je već godinama marginalizovan, podređen izvršnoj vlasti i najčešće ne ispunjava ni minimum svojih ustavnih funkcija. Hvalospevi predsedniku, vređanje opozicije i civilnog društva, te intenzivno nemešanje u svoje nadležnosti karakterisali su saziv izabran 2020. godine”, smatra profesor FPN Dušan Spasojević.

Zbog toga se i očekivanja da će novi saziv parlamenta raditi bolje uglavnom zasnivaju na tezi da smo dotakli dno dna i da nam teško može biti gore od svega ovoga!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.