Gde li pronalaze

Na jednom portalu posvećenom biznisu i kako živeti od njega, sve u svemu odmerenom i dobronamernom, učinili su ogroman napor da prenesu monolog izvesne Milice Nikolić, za koju su napisali “nova, javnosti praktično do sada nepoznata, mlada nada Srpske napredne stranke”.

Iako taj napamet naučeni govor, koji je ona nedavno izdeklamovala na RTS-u u emisiji “Reč na reč”, više i nije neka novost u javnim nastupima naprednjačkih “akademika”, meni se, pošto i dalje ne gledam vesti, dnevnike i “političke” emisije po ovdašnjim televizijama, učinilo korisnim da ga sačuvam u “originalu”:

“A ovi iz bivšeg režima koji su sami priznali u svojim tajkunskim medijima da su oštetili EPS u samo pet godina dok su bili u vlasti za oko 2,2 milijarde evra, oni bi želeli i danas i Srbiju i EPS da bace na kolena. To im više nećemo dozvoliti. Građanima je potrebna sigurnost i potrebni su im topli domovi. I to je obezbeđeno zahvaljujući sporazumima koje je obezbedio Aleksandar Vučić. Novim elektranama koje mi danas radimo i tako se bori za Srbiju, a ne preprodajom sekundi Dragana Đilasa, Marinikinim poršeom, Šolakovim bahaćenjem otetim narodnim parama… To vam nije više ta Srbija!”

“Neki novi bezobrazni klinci, misliš džukci ono šarplaninci”, što bi rek’o Bora “Čorba” u pesmi “Oko mene”. Kaže Milica da “ovo više nije ista Srbija”, mada kurve i džankoze gledamo u rijalitijima, smradovi vode sela i gradove, ponavljači đaci politiku, a KaPe doma zaslužni pitomci poslove dobijene od države, ne mogu se prebrojati panduri, tu su i bolesnici i manijaci…

Pre nekoliko godina sam na sve postove po društvenim mrežama o politici, političarima i tzv. javnim ličnostima u Srbiji danima kačio isti komentar od samo jedne rečenice. Iznenadilo me je koliko se ljudi javilo da im se to dopada, mada mi je posle izvesnog vremena bilo čudno što niko nije prepoznao moju ujdurmu.

Izgleda da taj komentar o nečemu što se u Srbiji zove politika ne samo da ima univerzalni karakter, nego je i dalje aktuelan. A reč je samo o jednom stihu iz već pomenute Borine pesme: “Gospode, gde li pronalaze onoliku đubrad i mamlaze?!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.