Apel piscima apela

Pre neki dan u tramvaju preko puta mene devojče, u patikama ali obavezno golih gležnjeva, modernim farmerkama da se vide gola kolena, a povrh svega kratak džemperčić koji ne doseže ni do struka… Sve to nije uspeo da sakrije veliki šuškavi kaput sa krznenom kapuljačom, što jedino ludu glavu čuva od mraza…

Pre dve zime “prozvao” sam roditelje koji ne primećuju da im deca, posebno tinejdžeri, i po najvećoj hladnoći hodaju u patikama golih gležnjeva. Eh, da je barem ostalo samo na modi zvanoj “flanking”, što je mešavina engleskih reči ‘flashing’ (pokazivati) i ‘ankle’ (gležanj).

Očigledno je da niko nikad nije nikog ubedio da nešto nije dobro, apelujući na zdrav razum i pozivanjem na jake argumente. Posle svakog takvog pokušaja na sceni imamo još gore mafestacije štetne pojave na koju smo, uglavnom dobronamerno, hteli da skrenemo pažnju. Na to mi ovih dana, nek mi oproste svih pedeset i kusur uglednih ličnosti, liči njihov “javni apel strankama i koalicijama demokratske opozicije”, u kome traže da se protivnici predsednika svega ovoga obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva.

Da se razumemo, lično bih potpisao zahteve kao što su izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, puna kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o zalaganju za članstvo Srbije u EU svih u ovim apelom prozvanoj opozicionoj koloni.

Ali, dame i gospodo, drugarice i drugovi, ako potpišete da je “srpsko društvo pred potpunim kolapsom”, da su “moralno posrnuće, političko i prirodno zagađenje, upropašćavanje kulturnog nasleđa i veličanje neukusa manifestacije društva duboko ogrezlog u sveopštoj korupciji”… zar niste, makar na trenutak, pomislili da iskoračite iz svojih uglednih zavetrina i likom i delom se pridružite onima koji se zaista bore i koji su izloženi svakojakom teroru i medijskom linču.

Stanje u Srbiji 2022. ogolili ste od bosih nogu do lude glave, ali to više nije dovoljno. Čekamo vas na opozicionim listama ili makar na štandovima po ulicama!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.