Vezan se ne tuče

“Gledao sam Mariniku kod Ćosića. Elokventna, skoncentrisana, topla, ubedljiva, lepa… Ćosić, za moj ukus, previše muca, što pogotovu iritira nakon savršene gošćine dikcije. Ali, mucanje na stranu. Ono što me zaista uznemirava je kad novinari, i to ovi ‘naši’, ne oni tabloidni, krenu da ‘muče’ čestite opozicionare, za ovaj trenutak, krajnje neumesnim pitanjima” – napisao je u noći između srede i četvrtka dramaturg Ivan Lalić.

Takvo je i pitanje “zašto na listama opozicije nema više poznatih ljudi”, uz ozlojeđeni Lalićev komentar: “Mnogo pametno i lucidno. Kao sve je normalno, horde kandidata jedva čekaju da se pojave na opozicionim listama. Prava istina je da strah učinio svoje i da tu nema nikakve gužve. Niko neće u lift za tabloidno gubilište. Moraš kandidate da navatavaš na bućkalo!”

Zahvalan sam mom prijatelju, jer mi je na neki način ispisao “opravdanje” što izbegavam da gledam vesti, dnevnike, političke intervjue i emisije “tri gosta u studiju” na svim ovdašnjim televizijama, kako onim zaduženim za sreću i ružičastu stvarnost, tako i ovim “našim”. Zbog toga mi nije ni na kraj pameti da istrčavam sa komentarima u stilu “lako je predsedniku svega ovoga kad ima ovakvu opoziciju”.

“Pa, mi dobro da uopšte i imamo opoziciju. Već smo trebali da postanemo Belorusija. Bez igde ikoga. Svi koji danas glasno govore i hoće da se bore protiv tiranije jesu junaci našeg doba. Zato i lajem ovoliko na mrežama. Mrzim autocenzuru. Šta oni mogu da nam urade a već nisu”, napisao je Lalić.

Bitnija je dobra energija i osećaj zajedništva pred odsudnu bitku protiv sila mraka. Mnogi koji nikad nisu “partijali”, ovih dana pokazuju iskrenu želju da podrže opoziciju imenom i prezimenom, jer osećaju da im je svaki energetski doprinos važan i da se na taj način afirmišu vrednosti kao što su empatija, solidarnost i svest o važnosti šire slike.

U tom smislu i Lalićev apel može da zvuči kao vapaj: “Pomozimo Mariniki, pomozimo Dobrici, Zelenoviću i još sijaset sjajnih ljudi iz opozicije. A posle, kad osvoje vlast, odmah da krenemo da ih kritikujemo. Sada ne. Vezan se ne tuče!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.