Na pravoj adresi

Za večeras u 19 časova zakazan je protest ispred zgrade na Andrićevom vencu u kojoj stoluje predsednik svega ovoga, a koju još iz nekih davnih dana nazivaju Predsedništvo. Poziv je uputila organizacija “Kreni – Promeni”, uz zahtev da se zabrani istraživanje litijuma i bora u Srbiji, minimum u naredne dve decenije.

“Treba nam svaki čovek kako bismo ponovo imali kritičnu masu koja će konačno sprečiti da bilo koja kompanija vrši ekološki katastrofalno iskopavanje litijuma i bora. Zaštitili smo Jadar, hajde da zaštitimo celu Srbiju”, stoji u pismu uoućenom iz ove sve respaktibilnije mreže aktivista, volontera, pristalica i sledbenika.

Oni su prošle nedelje predali Narodnoj skupštini narodnu inicijativu sa istim zahtevom, a kad su otišli da završe proceduru oko verifikacije, fizički su napadnuti tamo gde stoje Rosandićeve skulpture “Igrali se konji vrani”, odnosno ispred zgrade u kojoj glume parlament mnogobrojni Kaligulini puleni. Zato je dobro što je za ovaj protest izabrana adresa preko puta, tamo gde se o svemu faktički (i jedino) odlučuje.

U tom smislu ništa ne bi značilo ni okupljanje ispred uzgajališta fikusa i ostalih ukrasnih biljaka na uglu Nemanjine i Knez Miloševe. Odatle je oko “Rio Tinta” emitovano sijaset kontradiktornosti, namerno nejasnih i ponekad baš glupavih saopštenja i objašnjenja, da bi galama ispod njihovih prozora izgledala kao odstupnica od svega što je prethodnim akcijama postignuto. Od ukidanja Prostornog plana za Jadar i okolinu do najave ukidanja pravnog osnova za ovaj i sve slične planove.

Zato je više nego dobro što je težište najavljenog protesta do konačnog ispunjenja ovih zahteva pomereno i sa mostova i puteva, čime će se izbeći neprijatnosti koje bi mogli da imaju neki naši sugrađani, zaglavljeni na minusu u nekoj koloni ili sporednoj zaleđenoj ulici. Realan osnov za to je činjenica da je u masovnoj anketi na pitanje “da li želite zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji” čak 97,8 odsto građana odgovorilo potvrdno.

Ma šta se dogodilo večeras, Andrićev venac je prava adresa i kao najava političke bitke koja nas očekuje već u aprilu. Čiji je cilj upravo da se najvažnije odluke ne donose na jednom mestu, a još manje iz jedne glave.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.