Sećate li se deda Avrama

Kad god se na televiziji pojavi pretposlednji šef države pre predsednika svega ovoga setim se sjajnog komentara Ivana Simića: “Kakva količina ničega. Besmisao koji je metastazirao!” Istini za volju, moj prijatelj je to napisao za lidera stranke čiju skraćenicu čitaju “lako do para”, iznerviran količinom oholosti i japajaizma koju je ovaj demonstrirao u nekom od sve brojnijih gostovanja po televizijama za sreću i ružičastu stvarnost.

Za tu boljku nema leka, za taj virus nema vakcine, baš takav utisak je u nedelju uveče emitovao i narcis čiji stavovi su važni još samo njegovoj prijateljici koja ga svako malo pozove u svoju emisiju. Pa onda sve podseti na “Kucamo na vrata zaboravljenih asova”.

U ponedeljak 24. januara navršilo se 28 godina od kako je u živote prethodnih generacija ušao sada već zaboravljeni as Dragoslav Avramović (1919-2001), bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, čovek koji je “zaustavio svetski rekordnu hiperinflaciju iz 1993. godine”… Nije teško dokučiti zašto taj datum i lik i delo legendarnog deda Avrama već godinama zabašuruje klika na vlasti, posebno njen “ekspertski” deo koji predvodi lažni car ekonomskih nauka Šćepan Mali.

Čudno je, međutim, što se inflacijom u Srbiji ne bavi baš niko iz sadašnje opozicije. Na prvu loptu, objašnjenje leži u već pomenutom narcizmu, jer oni koji sve znaju najbolje ne znaju ništa o bilo čemu važnom. S druge strane, ko je lud da se postavljanjem pitanja “koliko nas sve to košta” zameri korisnicima raznih “da klikneš od sreće” projekata, a da ne govorimo o “našim bakama i dekama” koji već troše “Vučkovih dvaes iljada”…

Fiskalni savet je nedavno saopštio da bi neselektivno podeljena podrška građanima, penzionerima, omladini, lekarima… do izbora u aprilu mogla da iznosi 2,2 milijarde evra. Ako se tome pridoda da je u drugom polugodištu prošle godine u Srbiji emitovano oko pet milijardi nezarađenog novca (oko 10 odsto bruto društvenog proizvoda) kroz isplate minimalaca ugroženim firmama i sektorima, oslobađanje od poreza i kreditnu podršku većim preduzećima za koju garantuje država, dobijamo inflaciju koja se vidi tamo gde je najopasnija.

U cenovnicima i sve praznijim novčanicima!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.