Lekcija iz maloverja

“Večeras je pet, šest muških nesojčića od 14, 15 godina napalo, srećom samo verbalno, moju ćerku i njenu drugaricu (obe po 13), jer se, paz’ sad, nisu prekrstile kad su prolazile pored crkve.”

Ovaj tvit književnice Anje Mijović (roman “Otpadnici”, scenario serije “Kljun”), koja za sebe kaže da je “majka na kvadrat, supruga, filmofil, ateista i kreativni optimista”, minulog vikenda je, kako to vole da naduvaju mlađane kolege, “zapalio društvene mreže”. Objavljen je u petak uveče, a već u subotu imao je više od 2.300 “lajkova”, više od tri stotine retvitovanja, isto toliko komentara i nekoliko desetina paralelnih diskusija…

U tom galimatijasu nije teško uočiti nekoliko osnovnih “škola mišljenja”. Od “za sve je krivo uvođenje veronauke u škole” do “priča je izmišljena da se oblate Crkva i vera”, od “ranije se niko nije krstio kad prolazi pored crkve” do “postajemo pravoslavna džamahirija”, od “sve potiče iz kuće” do “bolesno smo društvo”, od “ma, dečja posla” do “upiši ćerku na borilačke veštine”…

Protojerej dr Ljubivoje Stojanović već dugi niz godina ukazuje na “opasnost od maloverja i tzv. ‘privatne pobožnosti’, koja često prerasta u ‘narodnu tradiciju’, čime se minimalizuje crkvenost i isprazni obredi postaju neka vrsta zamene za liturgijsku stvarnost”:

“Neoboriva je istina da postoji opeterećenost necrkvenim pokretima i navikama. Tu se sve svodi na formalno izvršavanje određenih radnji, po sili stečene ili nasleđene navike. Ta konfesionalna uskogrudost veoma je opasna i rizična, jer pokreće potrebu za obračunavanjem i protivljenjem” – napisao je moj prijatelj i dragi komšija pre više od petnaest godina, tako da ne drže vodu komentari koji opisani incident vezuju isključivo za trenutnu, veoma lošu situaciju u naprednjačkoj Srbiji.

Tome bih mogao da dodam i moj komentar, objavljen 21. juna 2004. godine: “Prolazi ‘sedmica’ kraj Crkve Svetog Marka. Devojka koja sedi u tramvaju, diskretno se prekrsti i poljubi krst na lančiću oko vrata. Kraj nje stoji starija žena sa kesama u rukama. Devojka napravi balon od ‘žvake’ i – nastavi da sedi.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.