Ako ne verujete…

Krajem decembra prijavio sam se za kontrolora na referendumu. Početkom januara pozvali me iz stranke na čiji poziv sam to učinio, uzeli još neke podatke, a na kraju, umišljeni kakvi jesu, rekoše da će mi se javiti „neko iz tima vrhunskih pravnika sa detaljnim instrukcijama“. Niti se ko javio, niti me je ko bilo gde delegirao.

To me nije sprečilo da u nedeljno rano popodne ispratim zbivanja na biračkom mestu u sportskom centru „Ranković“. Našu izbornu jedinicu sa oko 1.900 upisanih birača smatram reprezentativnim uzorkom, jer ovde na obodu Zvezdare i Malog Mokrog Luga imamo kombinaciju urbanog i ruralnog, starosedeleca i novopristiglih, revnosnih starijih i nezainteresovane mlađarije, dobro informisanih i vešto kanalisanih…

Stajao sam na prijatnom januarskom suncu i između 12:30 i 14 časova prebrojao tačno 27 komšinica i komšija, koji su za tih sat i po ušli da „obave građansku dužnost“. Na osnovu iskustva iz juna 2020. (kad sam bio kontrolor na onim bojkotovanim izborima) i već uobičajene prakse da se pred nedeljni ručak pojavi najviše zainteresovanih, mogao sam da predvidim neke sasvim realne brojke ukupne izlaznosti, koja u najboljem slučaju ne bi mogla da premaši 20 odsto upisanih birača.

„Ako ne verujete svojim očima, uključite televizor“, što bi rek’o satiričar Dragutin Minić Karlo. Tamo se zna red, pa su posle dramatičnog uključenja predsednika svega ovoga i iz Republičke izborne komisije saopštili da je na referendum izašlo nešto više od 30 odsto birača, a da je ustavne promene, koje je već usvojilo lutkarsko pozorište od parlamenta, potvrdilo oko 60 odsto referendumlija. Kad se sve sabere, 18 odsto punoletnih građana Srbije!

Sve ostalo je već otužno ponavljanje karakterističnih scena iz političkih igrokaza u koje su uključeni i građani. Snimci manipulacija sa pojedinih glasačkih mesta, komentari samozvanih eksperata, najava nekakvih protesta, odsustvo koliko toliko smislenog stava opozicije, likovanje „pobednika“…

Književnik Gojko Božović je svojevremeno napisao da „kad se dobro organizuju, izbori su suvišni“. Ja bih samo dodao da će svima koji olako pređu preko ove „dobro organizovane“ farse od referenduma, već u aprilu izbori biti suvišni!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.