Zakon malih brojeva

Ako po ičemu bude upamćen nedeljni referendum, to će biti somnambulna situacija posle saopštavanja rezultata da je na birališta izašlo 30,65 odsto upisanih birača, od kojih je 59,71 glasalo za, a 39,26 odsto protiv. Što znači da je promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa ozvaničilo samo 18,31 odsto punoletnih građana. Manje od petine…

Te promene je prethodno izglasalo lutkarsko pozorište od parlamenta, sastavljenog posle izbora 21. juna 2020. godine, na koje je izašlo manje od polovine birača (48,93 odsto), tako da sve stranke koje su prigrabile mandate, sa ukupno 78,09 odsto dobijenih glasova, uživaju samo 38,21 odsto poverenja. Tek nešto više od trećine…

To, naravno, nije sprečilo predsednika svega ovoga da sam sebi kliče “Aco, Srbine” u postreferendumskoj noći. Iako mnogi misle da zbog danonoćnog pojavljivanja po televizijama za sreću i ružičastu stvarnost on uživa daleko veću popularnost, ne treba zaboraviti činjenicu da je ustoličen posle izbora 17. aprila 2017. godine, na koje je izašlo samo 54,34 odsto birača. Što znači da njegovih 55,06 osvojenih glasova u globalu nose manje narodnog poverenja nego za ikebare u parlamentu (29,92 odsto).

Somnambul je, po Vujaklijinom leksikonu, “onaj koji šeta spavajući, mesečar, onaj koji je postao vidovit pomoću magnetisanja”. To bi u ovom trenutku bila najbolja definicija svih oponenata vladajućem režimu, koji požuriše da malu izlaznost na referendum i većinu koja je glasala protiv u Beogradu proglase za sopstvenu pobedu. I to ne samo za 16. januar, već i unapred, za izbore u aprilu.

Pri tome se uglavnom gubi iz vida da se vlast, na čelu sa predsednikom svega ovoga, nije pretrano pretrgla oko ovog referenduma, jer vladavina po zakonu malih brojeva njima/njemu najviše odgovara. To je najbolje objasnio Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove:

“Vladajuća većina je u proteklih deset godina ubedila većinu društva da su promene nepotrebne, da oni savršeno vladaju, i da su oni prošli na vlasti bili loši. Tako da se nastavlja trend loše izlaznosti koji smo imali i na izborima prošle godine. To je poraz demokratije i pokazatelj da participativna demokratija u Srbiji ne funkcioniše”.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.