Jedna prijateljica…

“A ovo mi je poslala jedna prijateljica iz Australije”, tako počinje glupost koja je ovih dana imala priličnu prođu po društvenim mrežama. Lično sam je, zbog porodičnih veza sa Melburnom, dobio u desetak pakovanja…

U osnovi je ista priča famozne “prijateljice”: “Bila sam 2014. godine u toj Rod Lejver areni. Ako bi Novak pobedio i ovaj 10. put, ta arena bi morala da dobije ime po njemu kao teniseru sa najviše osvojenih prvih mesta na Australien openu i njegova bista bi morala da stoji ispred arene. Takva su njihova pravila koja su doneli mnogo davno, kada su još uvek bili normalni! E, to oni ne mogu da progutaju i to ih mnogo boli!”

Nekim mojim prijateljima sam lično odgovorio, jer mi je žao da se dalje brukaju, deleći ovakve besmislice. Ništa od toga nije tačno! Novak Đoković je već pobedio na Australian openu tri puta više nego Rod Lejver, devet prema tri takve titule. Dvorana je, kad je otvorena (baš na jučerašnji dan, 11. januara 1988.) nazvana po legendarnom australijskom teniseru, koji je dva puta uspeo da u istoj godini osvoji sva četiri gren slem turnira (1962. i 1969.) i čak sedam godina uzastopce bio je svetski broj jedan. Rod Lejver je jednostavno australijska hodajuća legenda!

Da je važan samo broj AO titula dvoranu bi nazvali po Roj Emersonu, takođe domaćem teniseru, koji je u Melburnu pobedio sedam puta, a ukupno je u karijeri, što u singlu što u dublu osvojio 28 titula u Melburnu, Parizu, Vimbldonu i Njujorku. Pre dve godine bilo je nekih pokušaja da se promeni ime susedne arene, koja nosi ime Margaret Kort, zbog njenih tvrdih stavova o gej brakovima, ali to nije učinjeno iz poštovanja prema njenoj sjajnoj karijeri.

A kad je reč o bistama u parku ispred ove dve dvorane njih su dobili isključivo domaći teniseri i teniserke, koji su makar jednom pobedili na nekom gren slem turniru, bilo pojedinačno bilo u parovima.

Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida”, rekao je Sigmund Frojd. „Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje”, dodao bi Bertrand Rasel. Ali, šta im to vredi kad nisu imali “jednu prijateljicu iz Australije”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.