Australija

Zaista mi je teško ovih dana, jer su u sukobu interesa, logike i karaktera dve institucije, o kojima sam uglavnom pozitivno pisao tokom još malo pa punih osamnaest godina svakodnevnog komentarisanja aktuelnih događaja, od politike do sporta, od najpoznatijih ličnosti do moje familije i komšiluka… Australija i Novak Đoković.

“Tamo dole” sam boravio u poslednjih šest godina ukupno trinaest meseci, uglavnom u Melburnu, gde će se danas raspetljati da li će svetski teniser broj jedan učestvovati na Australian openu 2022. ili će mu u Srbiji, kad već nikad nisu priredili nešto slično posle osvojenih najznačajnijih turnira, organizovati “veličanstven doček”. Onako, uzinat svima, a posebno “omraženim Englezima”!

Iz iskustva znam da je najteže komentarisati događaje oko kojih su mišljenja gotovo uniformna. “Golgota” Novaka Đokovića je ujedinila ovdašnju javnost, medije i društvene mreže, pa sad “najpoznatijeg Srbina” brane i oni koji su ga ne tako davno napadali zbog svega i svačega, od načina ishrane do sastava stručnog štaba, od navijanja za susede do slikanja sa nekim zamlatama… Neka mi ne bude zamereno, ali ja baš ne bih da se poistovetim sa ovdašnjim naprasno “zabrinutim” zvaničnicima i njihovim podguznim glasilima.

Još manje želim da budem u istom košu sa likovima koji već godinama po internetu kače besmilice tipa „Australija je izmišljena eksperimentalna država i pitanje je gde se tačno nalazi” ili “Australija je u paralelnom univerzumu, zbog čega zamračaju prozore na avionima da putnici ne bi videli kad prolaze kroz crvotočinu.”

Mark Tven je pisao “kad god se nađete na strani većine, vreme je da zastanete i razmislite”. Zato mi je zaista krivo što “sa ove strane pameti” nema makar razumnog saveta da se utvrde sve neophodne informacije i što se najvećom jerešću proglašava i sama pomisao da “možda ima neke greške i na Novakovoj strani”.

Sve je to sjajno sažeo moj prijatelj dr Miroljub Stojković: “Novak Đoković živi sa dva velika problema. Prvi, da je najbolji igrač tenisa u svetu ikada, a drugi da je, kao čovek i patriota, bolji od velike većine svojih sunarodnika. Ko će i kako da mu sve to oprosti?!”

*     *     *

Slika iz boljih vremena: Novak Đoković u “Rod Lejver” areni, januar 2020.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.