Pogledaj dom svoj…

“Zar ova nesrećna Srbija nema većih problema od problema N. Đokovića?” Tako doslovce glasi pitanje koje već nekoliko dana moja prijateljica Vesna Đukić “kači” ispod svih relevantnijih objava o zbivanjima u Melburnu.

U početku su preovlađivale reakcije tipa “ma, pusti to, zar ne vidiš šta nam rade”, da bi postepeno stigli do “pogledaj dom svoj, anđele”, što bi rek’o Bora “Čorba” iz perioda kad je vredelo pamtiti njegove stihove. Moju pažnju najviše je privukao odgovor Kragujevčanke Sonje Sofi:

“Ima! I to ne zna im se broj. Ali sa Novakovim problemom sve naše minimiziraju. Cenim ga, volim, navijam i želim mu sve najbolje. Ljudi nisu ni svesni što nas čeka posle izbora. Još četiri godine svega što nećemo. Inflacije, obespravljenih, belog roblja. Ućutaše, obećavaju da će stopirati ‘Rio Tinto’. Naravno da neće! Čim prođu izbori prolazi i ‘Rio Tinto’! Sudstvo je odavno stranačko a sa zaokruženim DA na referendumu biće i aminovano.”

Beograđanka Gordana Đaković Ignjatović je na Vesnino pitanje odgovorila indirektno, objavivši fotografiju snimljenu drugog dana Božića ispred narodne kuhinje Srpske pravoslavne crkve u Francuskoj ulici (kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva, na broju 31), koja je dok ovo pišem podeljena 482 puta. I nastavila niz:

“Ljudi, gladni i smrznuti u beskonačnom redu čekaju na tanjir jela. Ekonomski tigar, Beograd na vodi, milioni za Premijer ligu, dva miliona Nikšiću, milioni Zvezdi i Partizanu, stadioni, metro, subvencije strancima, putevi… Putevi do dna!”

“Pogleda dom svoj, anđele, i skini paučinu s očiju”, na svoj način poručio je i Šapčanin Vladan Ćosić: “Danas imamo 13.700 zaraženih! U redovima ispred kovid ambulanti većinom su mladi. Zašto? Zbog Karleuše? Zbog desetina malih Karleuša? Zbog straha od gunđanja naroda? Zbog nemanja hrabrosti da se uvedu kovid propusnice 24 časa? Zbog kukavičkog i ucenjenog medicinskog dela Kriznog štaba, koji nema muda ni ostavku da podnese. Sram da ih bude sve!”

I za kraj Ljubomir Ilić iz Male Krsne: “Svi koji prežive ovo blagostanje, moraće da objasne kako su to uspeli!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.