Ćetke i metle

Novinar Srđan Škoro najavio je prošlog četvrtka da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, jer ga na to “prosto teraju” prijatelji iz Skupštine Slobodne Srbije, saborci iz opozicije i građani sa kojima je svakodnevno u kontaktu.

„Mislim da mogu da dobijem, da mogu tu trku da istrčim, to i neka istraživanja pokazuju“, rekao je moj kolega i robusni rival iz nekadašnjih medijaliga u malom fudbalu, gostujući u jutarnjem program N1 televizije.

Pošto u narednim danima nije osvanuo na naslovnicama podguznih tabloida, niti se ovom najavom bavilo “drugo zasedanje Avnoja” (stalni tim voditelja i analitičara u jutranjem program televizija za sreću i ružičastu stvarnost) verovatno je i njemu samom jasno koliko je ovo kukurikanje preuranjeno, tačnije u kojoj meri je ozbiljno shvaćeno sa obe strane ovdašnje političke scene.

Nisi ti, drug moj, Goran Marković, koga valjaju kroz blato i kad neće da se kandiduje! Ali nisi, ruku na srce, ni legenda svih ovdašnjih predsedničkih izbora, koga se prisetimo kad god krenu egzibicije raznih “ćetke i metle” kandidata.

Nikola Šećeroski, rođen 1934. godine u selu Radožda na obali Ohridskog jezera, preminuo 2008. u Beogradu, zadnja pošta Veliki Mokri Lug, “bio je srpski političar”, kako će buduće generacije kojima je to jedini izvor informacija čitati na Vikipediji. Takvu odrednicu stekao je kao kandidat grupe građana na izborima za predsednika Srbije u decembru 1990. godine, kad je sakupio 12.236 potpisa a potom osvojio samo 3.168 glasova.

Njegov nastup na državnoj televiziji pretvorio je u lakrdiju teško izvojevani ustupak tadašnjoj opoziciji za ravnopravno predstavljanje svih kandidata, mada su, kako je vreme odmicalo i kako su se na vlasti smenjivali sve gori i gori likovi, mnogi u svemu tome videli i izvesnu vidovitost. Posebno ono da “u Srbiji ne možeš da promeniš ni ćetke i metle u nekom rešenju” ili “ovoj zemlji je potrebna diktatura, jedan čovek sam da vlada”.

Zato ne bih komentarisao Srđanovu najavu da je spreman da “stane na crtu i da se žrtvuje”. Šta ako baš on zna gde su “ćetke i metle” za veliko spremanje zemlje Srbije…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.