Svećice i sveće

Iz povećeg društva moje mladosti prvi su se, 23. decembra 1973. godine, venčali Spomenka tada Svirčev i Branko Arbutina. „Putuje moje društvo i ja čekam na red“, što bi rek’o Balašević, jer polovina drugara sa zajedničke fotografije više nisu sa nama: Dadica Jovanović, Lale Vasić, njegov brat Mika, Pupe Najdeski, Slobodan Milošević Gušter, Slavko Nanević, Slobodan Arsić, Žika Joksimović, Tomo Nevrt iz Sarajeva, sve sa mladoženjom poznatijim po nadimku Albanac…

„A ja bih baš u ime to, još jednu popio“, opet Balašević. Poranih juče na mirijevsku pijacu, gde smo u obližnjem bifeu naše prijateljice Sandre nas nekoliko kolega iz nekadašnje „Borbe“ odali poštu Mihailu Ješiću (1952-2021). Kad smo se svojevremeno okupili povodom njegovog 67. rođendana u kafanici kod čuvene Žakline uslikali smo se u širem sastavu, iz koga osim tadašnjeg slavljenika sad nedostaju i Vlada Bačlija i Toša Mutavdžić. Pa smo popili po jednu i u njihovo ime. A onda neko reče da valja i za nas žive, pa smo uz „živela naša deca“ dočekali podne…

„Sve nas manje ima tu“, konstatovali smo juče popodne u bifeu naše prijateljice Seške, gde smo uz mesni narezak, napolitanke i „brandy“ sumnjivog kvaliteta (kad već nema onog legendarnog „Zvečevo“) produžili tradiciju sećanja na vojničke dane. Obeležavanje Dana JNA na taj način počelo je pre skoro dve decenije u zgradi Radio Beograda, kad je desetak kolega, sve deca oficira nekadašnje „pete vojne slile u Evropi“, za zajedničku slavu proglasilo dan formiranja Prve proleterske u Rudom, 1941. godine.

Sad mnogi tvrde da se to dogodilo dan ranije, navodno u čast 63. rođendana Josifa Visarionoviča (1878-1953). To posle četr’esosme nije bilo zgodno za obeležavanje, pa je za praznik armije proglašen 22. decembar, kao dan kad je slavna brigada imala prvu oružanu akciju. Sve je to pomalo nategnuto jer je drug Staljin rođen 18. decembra.

BK televizija je svojevremeno emisiju tipa „dogodilo se na današnji dan“ naslovila „Svećice i sveće“. Vremenom su nam se slavlja i tuge toliko izmešali da više nismo sigurni da li sveće palimo ili u njih duvamo. Jedino je izvesno da valja ponešto popiti. Dok još ima s kim!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.