Sizif na vrhu brda

Već tri i po godine, kad god se ukaže prilika, podsećam javnost i nadležne na nedaće članova Kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković“. Njih su 7. jula 2018. mrgudi iz nekog privatnog obezbeđenja sprečili da uđu u zgradu na uglu Sarajevske i Miloša Pocerca, u kojoj su ispisivali tradiciju dužu od tri četvrtine veka.

Kad su svojevremeno potpisali ugovor sa Republickom direkcijom za imovinu o trajnom zakupu svojih prostorija, “cvetkovićevci” su pomislili da su time sačuvali krov nad glavom od uzurpatora pod firmom Saveza samostalnih sindikata Srbije, poznatijeg po negativnoj konotaciji “Orbovićev sindikat”. Koji se, kako kažu “na neku foru”, nelegalno proglasio vlasnikom državne imovine.

Prvih nekoliko dana blokirali su Sarajevsku ulicu, da bi na godišnjicu izbacivanja u obližnjem parku održali koncert pod simboličnim naslovom “FoklorNE ulice”. Nije mnogo pomogao ni zaključak Vlade Republike Srbije kojim je naloženo hitno vraćanje KUD “Branko Cvetković” na matičnu adresu.

U međuvremenu je promenjena i uprava KUD, jer su neki poverovali da će sve lakše rešiti bez dugogodišnjeg predsednika Jovana Šijačkog. U julu ove godine napisao sam da više nikog i nije briga što se praktično raspalo društvo koje je brojao i do 500 članova u svim ansamblima i sekcijama i što se u njihovoj sali umesto foklora uvežbava brazilska džiu džica…

Zato je dobra vest da su se pre dva dana okupili predstavnici svih deset sindikata koji deluju na železnici i konstituisali novi saziv Skupštine KUD “Branko Cvetković”, poniklog i stasalog kao društvo železničara i brodara. Ko malo bolje poznaje prilike u sindikalnom organizovanju, posebno u tako složenim sistemima, zna kako je teško kotrljati kamen njihove međusobne saradnje po bilo kom pitanju. I da je to, ruku na srce, mogao da izgura samo neko kome je zaista stalo do svega što “Cvetković” predstavlja, brani i neguje.

Iz iskustva znam da oprez nije na odmet, ali se iskreno nadam da se neće ostvariti antologijski aforizam Vuka Gligorijevića (1946-2003): “Nije to taj kamen, Sizife!”

*     *     *

Na slikama su članovi KUD “Branko Cvetković” u Japanu pre pet godina… i u Srbiji (već tri i po godine)

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.