I ovo će proći

Korona virus se pobeđuje znanjem. Zdravstvena pismenost je ključna za izlazak iz korona pandemije i borbu protiv infodemije, odnosno epidemije lažnih vesti.

To su osnovne poruke dvodnevne radionice na temu poboljšanja u izveštavanju o vakcinaciji kao načinu na koji jedino možemo uspostaviti kontrolu nad pandemijom korona virusa, u organizaciji Centra “Biopolis” i udruženja “Građanske inicijative”, održane proteklog vikenda u Prostoru Miljenko Dereta, zadnja pošta Dorćol.

Možda ću pažljivijim čitaocima ličiti na onog Bokaneskua ili, daleko bilo, ministra policije koji su se prethodne sedmice proslavili izjavama “danas jedno, sutra sasvim suprotno”, jer moj jučerašnji zapis može da se shvati i kao podsmevanje ovom poduhvatu. Ne bih da se vadim na prokletstvo kratkih rokova, nametnutih činjenicom da se novine “Nova” pripremaju, štampaju i distribuiraju u krajnje nepovoljnim okolnostima, tek stoji činjenica da sam taj komentar napisao u nedelju sabajle, dakle pre zaista zanimljivih dešavanja u ovoj radionici tokom drugog dana.

Posebno je inspirativan bio razgovor sa Ivanom Bašić, višom naučnom savetnicom Etnografskog instituta SANU i članicom grupe “Naučnici protiv kovida”, o mogućnostima komunikacije sa antivakserima i svima koji se po tom pitanju još kolebaju. Uz opšti zaključak, da je sa prvima nemoguće razgovarati, dok na druge treba uticati porukama sa početka ovog teksta.

Ti stavovi su formulisani na osnovu odgovora učesnika radionice kako vide budućnost posle korone i na koji način doprinosimo da se iz pandemije izađe. Kod mene proradilo sećanje na čitav niz kampanja u kojima sam sarađivao sa legendarnim Miroslavom Šutićem (1952-2018) u agenciji “Partner”, pa sve pretočih u nekoliko slogana, čiji je zajednički imenilac poziv različitim kategorijama stanovništva da se svi vakcinišu:

I ovo će proći… ne bez tebe! Sutra je počelo juče… ne daj da se završi danas! Kad se opet sastanemo… voleo bih da dođeš! Neće ti uspasti kašika u med… ako baciš kašiku!

I jedan za moje ispisnike penzionere: Čeka te još mnogo čekova… ne čekaj. Vakciniši se!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.