Smeh od sve muke

„Putari tvrde da će putevi biti prohodni ako ne bude snega“ – ovaj naslov apsolutni je pobednik prekjučerašnjeg dana među članovima grupe „Volim glupe naslove“. Ime sajta na kome je objavljen ne navodim da im i ja ne stajem na muku, ali i zbog izvesne rezerve da je možda reč o produkciji mojih prijatelja „njuzovaca“. Ili kao što je komentarisala Tamara Trikić Višković: „Ovo mi zvuči kao da je neko prepisao rečenicu iz Alana Forda“.

Sneg se ne šali a mi se smejemo od muke. I na našem portalu je, uz korektno obaveštavanje o svim posledicama činjenice da je sneg u decembru, pa još u nedelju, iznenadio nadležne, komunalce i podguzne medije – objavljeno „17 poruka zavejanih Beograđana“ upućenih prestoničkom Iznogudu koji je već godinama kalif umesto kalifa. Uglavnom duhovitih, poput izjave u stilu navedenog glupog naslova – „Kada pada sneg nije ista situacija kao kad ne pada“, u potpisu „Goran Vesić, književnik“.

Kome se, izgleda, „pokretna kancelarija“ (možda i zbog letnjih guma sa kakvima je prekjuče na beogradske ulice izašlo desetine autobusa gradskih prevoznika) zaglavila u nekom smetu, odakle nisu mogli da ga izvuku ni „superheroji“, uz koje se onomad slikao, kad je mislio da time promoviše vakcinaciju protiv korone. Kad sve sam radiš, za sve se pitaš i sve najbolje znaš, pa to svima stalno naturaš na nos, sasvim je normalno da se i ova lavina obruši na tebe a ne na fantoma od gradonačelnika!

Iako je većina poruka gnevnih građana upućena na tu adresu, nije zaboravljen ni predsednik svega ovoga (zna se ko ipak drži Iznoguda na tom mestu), protiv koga, po mišljenju tviteraša Marka Tanaskovića, „Vesić definitivno radi“. Jer, „ovakve blokade niko ne bi napravio“.

Psihoanalitičar Joost Meerloo (1903-1976), autor studije “Silovanje uma” (o tehnikama ispiranja mozga i kontrole misli u totalitarnim državama), isticao je humor kao moćno sredstvo za delegitimizaciju vladajuće elite. “Sam demagog je gotovo nesposoban za humor bilo koje vrste, i ako se prema njemu odnosimo s humorom, on će početi da propada.”

Ili, što bi rek’o Radivoje Bojičić: „Svaki tiranin počinje kao Cezar, a završava kao kralj Ibi!“

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.