Haljinica boje lila

Bilo mi je drago što sam u utorak na Topčiderskom groblju, na ispraćaju Moce Vukotića, sreo Jovicu Šikanića, čukaričku, ne samo fudbalsku, legendu. Više od 11 godina bio je kapiten crno-belih sa Banovog brda, predvodeći generaciju koja je iz Prve beogradske stigla do Druge savezne lige.

„Šike“ je tri godine stariji od mene, ali smo išli u istu osnovnu školu, onu „donju“ u Radničkoj ulici („Đorđe Krstić“, kasnije preseljenu na Zmajevac), pa smo se, kako se to inače čini po sahranama, prisećali drugara iz starog kraja. Morali smo čak i da se nasmejemo, jer smo obojica, skoro u isti mah, izgovorili kako smo „baš ovih dana pomislili na Mileta Šibicu“.

Njega stari Čukaričani pamte kao momka sa gitarom, a „Haljinica boje lila“ bila mu je jedna od omiljenih kompozicija, mnogo pre modernije verzije u obradi glumca Nikole Pejakovića. I čitavu večnost daleko od fantomske „lila revolucije“, koju su za prvu decembarsku subotu najavljivale naprednjačke starlete, da bi se sve svelo na njihovo poziranje u lila haljinama. Koje su tih dana postale i obavezni modni detalj voditeljki po podguznim televizijama.

Sutra uveče će najozbiljniji kandidat za „utisak nedelje“ biti trenutak kad su mladi glumci Marko Grabež i Nedim Nezirović, gostujući u Jutarnjem programu RTS, pozvali građane da im se pridruže u protestima, najavljenim i za danas u 14 časova. Time su ujedno i obavestili gledaoce javnog servisa da se na raskrsnicama i mostovima prethodnih subota nisu okupljali „fašisti“ i „teroristi“.

Njihovu slavu pokušao je već istog popodneva da pomrači predsednik svega ovoga, prosuvši kiblu fekalija po svojoj premijerki i resornim ministarkama koje su tvrdile da tu „nema ni e od ekologije“, i po svom omiljenom panduru koji je najavljivao i „moguću upotrebu nasilja“, i po onoj zlobićki koja bi „sve pohapisla“, i po selfijima lila „revolucionarki“, ali, da se ne zaboravi, i po sopstvenim pravdanjima onog bageriste i šabačkih toljagaša…

Sve u svemu, rano je za „kozaračko kolo“! Do tada, ostaju nam samo male pobede, možda tek trijumfi duha, poput pomenute „sabotaže na RTS-u“. Za koju se i nesretna voditeljka baš lepo skockala. Haljinica boje lila!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.