Selo gori, a baba…

Neka mi ne zamere organizatorke dvodnevne radionice “Zdravstvena pismenost – Borba protiv dezinformacija i kreiranje pozitivnih narativa tokom pandemije”, što su ova narodna poslovica i naslov bezbroj puta reprizirane domaće televizijske serije moj lični utisak da sam mogao i pametnije da provedem minuli vikend. Naročito subotu!

Mali broj učesnika, uz mene samo tri koleginice koje svakodnevno izveštavaju o korona virusu, vakcinaciji i svemu što prati ovu “kugu dvadesetprvog veka”, priča koja bi dobrom delom mogla da se odnosi na svaku drugu temu vezanu za medije i zdravstveno prosvećivanje, upadljivo izbegavanje političkih konotacija… teško da će posle svega toga biti neke vajde za aktivizam usmeren na povećanje broja vakcinisanih. Još manje za borbu protiv “infodemije”, što je moderan izraz za epidemiju lažnih vesti, kojima nas ne bombardaju samo tzv. antivakseri.

U tom smislu je posebno interesantna izjava članice Kriznog štaba Darije Kisić Tepavčević da je masovno okupljanje naprednjaka pretprošle subote organizovano “pošto je u zemlji bolja epidemiološka situacija”, te da “Srbija trenutno ima jednu od najnižih stopa zaražavanja u Evropi”.

Navikli smo već na klackalicu između realne opasnosti i političkih potreba (od “najsmešnijeg vurusa” kad je trebalo prikupiti potpise za izbore, kako za SNS tako i za čitavo jato satelita, preko vanrednog stanja čime je onemogućena ozbiljnija kampanja, posebno tzv. bojkot opozicije, do štelovanja podataka u vreme masovnih skupova u režiji režima), ali ova vrsta bahatosti i cinizma samo će povećati odbojnost prema svim merama vlasti, uključujući i neophodnu vakcinaciju.

“Ne razumem ko je ova u našim životima, ko njoj i takvima daje za pravo da se mešaju u nas život i određuju ko će šta da radi i da prisiljava na bilo šta, a kad oni nešto rade tada nema virusa, broj zaraženih opao, pa posle opet raste, pa pada, pa raste i sve tako u krug”, jedan je od stotine komentara na pomenutu izjavu. Njih nisu pisali ni zdravstveno neprosvećeni, ni apriori protivnici za sada najefikasnijeg načina borbe protiv korona pandemije.

Izgleda da je prošlo vreme kad je narod samo gledao kako se baba očešljala!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.