Moć paralelnih struktura

Ko se slikao – slikao se, ko je privukao pažnju – imao ju je i previše, ko se nije ukrcao – teško da će dočekati neki sledeći voz!

Tako bih, ukratko, opisao situaciju na kraju ove faze “nadgornjavanja” vlasti i nosilaca “ekološke pobune”. Mnoge važne stvari i dalje se ne znaju, niti je na vidiku razrešenje kontroverze, metaforički nazvane “Projekat litijum 2021”, ili u suprotnoj varijanti “proterivanje ‘Rio Tinta’ iz Srbije”.

U pravu je moj prijatelj profesor Petar Đukić kad kaže da mu se od svih komentara, najboljim čini nastup glumice Anite Mančić koja je otprilike poručila: nemamo mi veze se “Rio Tintom”, on nas ne interesuje, naše poruke treba da se odnose na vladu! U prevodu, čak i ako “Rio Tinto” napusti Srbiju, mnoge druge rudarske kompanije iz sveta mogu da pristupe ovdašnjim prirodnim resursima, pod uslovima na koje pristane i koje im omogući vlast.

Zato nije svejedno ko je na vlasti i kakvu vladu imamo, a to se, budimo realni, ipak ne rešava blokadom saobraćajnica i ad hoc okupljanjima. Sada je sve samo odloženo za neko “vreme posle idućeg aprila”, čime i vlast i oponenti priznaju da su izbori jedini način da se bilo šta promeni u zemlji Srbiji.

Namerno kažem “oponenti” što je daleko širi pojam od “opozicije”, ne samo zbog toga što je ovo drugo više nego ogađeno raspamećenom i raspolućenom narodu. Upravo zbog toga smo svedoci početne faze izgradnje takozvanih “paralelnih struktura”, što je još Vaclav Havel (1936-2011), politički disident pod sovjetskom komunističkom vlašću, koji je kasnije postao predsednik Čehoslovačke, smatrao daleko učinkovitijim u borbi protiv totalitarizma.

“Paralelne strukture su područje gde se može živeti drugačiji život. Šta su drugo početni pokušaji društvene samoorganizacije nego nastojanje određenog dela društva da se oslobodi nametnutih aspekata totalitarizma i da se izbavi od sopstvene uključenosti u totalitarni sistem”, objasnio je Havel u knjizi “Moć nemoćnih“.

I dodao da je “za sprečavanje potpunog silaska u ludilo totalitarizma potrebno delovanje što je moguće više ljudi”. A onda, videlo se, i nisu tako nemoćni!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.