Drug Tito rekao…

Siguran sam da nisam jedini koji se prekjuče prisetio filma “Varljivo leto’68” Gorana Paskaljevića iz 1984. godine (u nezaboravnim ulogama Bata Stojković, Mija Aleksić, Slavko Štimac, Mira BanjacNeda Arnerić, Dragana Varagić…). Preciznije, one scene kad mlađani Petar vraća sklonjeni televizor iz podruma, a njegov otac Veselin kaže: “Drug Tito rek’o studenti su u pravu!”

Josip Broz je 9. juna 1968. godine održao čuveni govor, o čemu u dragocenoj knjizi “Šezdesetosma – lične istorije” (priredio Đorđe Malavrazić, izdanje “Službeni glasnik”, 2008.) govore svi učesnici i svedoci najozbiljnije pobune u tri i po decenije njegove vladavine (1945-1980).

“Demonstracije su okončane time što je Tito održao govor u kojem je priznao da postoje greške poretka i obećao da će one biti otklonjene, a onda je preko svojih čauša uspeo da demobiliše i rasturi štrajk, koji je završen kozaračkim kolom i proslavom.” (Lazar Stojanović)

“Oni koji su dotad osuđivali studente ućutali su se ili su promenili stav. Među studentima je nastalo oduševljenje. Mislili smo da smo pobedili.” (Đorđije Uskoković)

”Kao vrhovni arbitar, Josip Broz je još jednom pokazao da je veoma uspešni makijavelista i po tome kako je prevario i smirio studente, odnosno jednim demagoškim govorom postigao da se demonstracije završe kozaračkim kolom. Bilo je to ponižavajuće pripitomljavanje.” (Sreten Vujović); “Titov govor sam shvatio kao kraj demonstracija. I svi smo bili svesni da nekih radikalnih promena u društvu nema dok je Tito živ.” (Milisav Savić)

“Posle svega četiri nedelje počela je represija. Režim, naime, nikad nije mogao da oprosti da ga toliko poljulja pokret koji je unapred bio osuđen na poraz.” (Laslo Vegel)

Subota 11. decembar 2021. u 14 časova. Kolo kod Nemanje ili… A možete da sedite kod kuće i čekate “plave koverte”…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.