Što ne menjaš, to biraš

Ispod mog prekjučerašnjeg teksta o nepotrebnim i neumesnim prozivkama Novaka Đokovića da se oglasi o političkim (ne)prilikama u Srbiji Miloš Jović okačio je komentar sastavljen od, ako sam dobro prebrojao, 94 znaka pitanja. To bih prihvatio kao standardnu kritiku „ne razumemo, šta je pisac hteo da kaže“ da pomenuti gospodin nije daleko poznatiji kao Leo Martin.

Njegovu „Odiseju“ skoro pola veka smatram jednom od deset najboljih kompozicija zabavne muzike na prostoru nekadašnje zajedničke države. Komponovao ju je Vojkan Borisavljević (1947-2021) za Opatijski festival 1973. godine, a tekst legendarnog voditelja Radio Beograda Svete Vukovića (1936-2019) nosi poruku trajne vrednosti.

Podseća nas da su i „put do slave i bogatstva, put do trona“, i „put do pakla i ponora, put do sloma“ oduvek bili isti, što po pravilu zaborave oni na vrhu, zbog čega najčešće i ne primete da su već zakoračili na stazu koja vodi nizbrdo. Imam utisak da se nešto slično upravo događa u zemlji Srbiji, da je „pun balon ničega“ pred pucanjem, što pokazuje sve veća nervoza bulumente na vlasti, sve sa vrhovnim „poglavicom“, kako ga naziva i crta kolega Dušan Petričić.

U tom smislu niz upitnika Lea Martina može da se posmatra i kao pitanje „šta da se radi“. Ono u poslednje vreme prestaje da bude samo retoričko već se pretvara u niz konkretnih akcija, možda i „malih grupa“, možda i nedovoljno sinhronizovanih, možda i bez uverljivog vođstva i jasne ideologije, ali sav taj aktivizam potvrđuje, kako je svojevremeno sjajno primetila koleginica Vesna Mališić, da predsednik svega ovoga „nema pravog političkog protivnika, osim realnog života“.

„Što ne menjaš, to biraš“, dok ovo pišem slušam snoliki glas Katarine Vukoman, koja ovaj stih mantrično ponavlja na debitantskom singlu bubnjara Bogdana Zdjelara, ovdašnjoj muzičkoj publici poznatijeg kao Dramatik (Drumattic), zanimljivog naslova „Demon je od šećera“.

Mnogima deluje slatko i zavodljivo, ali može da se istopi mnogo brže nego što mislimo! Zato mi je navedeni stih zazvučao kao naziv organizacije, koja nas ovih dana poziva da krenemo, ako mislimo da nešto i promenimo!

 

Attachments area

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.