Boris je glumio Tita

„Drugovi i drugarice, samo da provjerim da li ste na svom radnom mjestu. Da sam ja živ sada biste bili kod kuće i to par dana! Sretan vam 29. novembar!“ Opet je krajem novembra društvenim režama kružila ova poruka, sa slikom Josipa Broza Tita (1892-1980), uz komentare „šteta, a ove godine Dvae’sdeveti baš lepo pao, u ponedeljak, slavilo bi se od petka do srede“.

Dan pre praznika državnosti nekadašnje zajedničke države, čestitao sam rođendan legendarnom „rokeru sa Moravu“ Borisu Bizetiću, pomalo i iznenađen podatkom da ovaj kompozitor i tekstopisac, aranžer, kantautor, pesnik, glumac, autor i voditelj mnogobrojnih radio i TV-emisija već “krcka” osmu deceniju: “Sve najbolje želim čoveku koji je glumio Tita pre Bartona, Šerbedžije, Marka Todorovića… Ko zna o čemu se radi – zna, ko ne zna – neka gleda ovog što sad glumata JBT!”

Nije nepoznato da je Saša Bizetić scenarista, autor i režiser foto-stripa “Detinjstvo druga Tita” i da je glavni lik bio njegov tada desetogodišnji sin Boris. Ovaj foto-album imao je čak 14 izdanja, nalazio se u svim školskim bibliotekama u Jugoslaviji, a mnogi đaci su ga dobili kao nagradu za “odličan uspeh i primerno vladanje”.

Inače, u ulozi neprikosnovenog jugoslovenskog lidera u različitim periodima njegovog života oprobalo se čak 14 glumaca, od Rusa Ivana Beresnjeva (film iz 1946. o borbi jugoslovenskih partizana) do plejade savremenih domaćih asova u više filmova i televizijskih serija: Lazar Ristovski, Vojislav Brajović, Dragoljub Mićko Ljubičić, Dragan Bjelogrlić, Miloš Biković i Nebojša Dugalić. Pamte se i uloge Vjekoslava Afrića, Zlatka Vteza, Miše Janketića, Radka Poliča i Radeta Šerbedžije, a svakako najslavniji “Tito” bio je legenda iz Velsa Ričard Barton u domaćem mega-spektaklu “Sutjeska”.

Moj favorit je ipak Marko Todorović, ne samo što je igrao Tita čak pet puta, od “Užičke republike”, kroz koju je samo projahao na belom konju, do filma Save Mrmka “Odlazak ratnika, povratak maršala” u kome je, po mišljenju krtičara, “ovu ulogu razvio do savršenstva”. Ima neke simbolike i u tome što se njegova karijera zaglavila u ne baš slavnom liku “kolektora Milana”.

Baš kao i svi mi, od Tita stigosmo u “Žikinu dinastiju”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.