Beogradski rulet

Preksinoć, marina “Dorćol”, dok u baraci čekamo da naš drug Ledo u “repesažu” zgotovi njegov čuveni pasulj, greje nas “bubnjara”, pa nešto zbog mokrih drva a nešto što je ta furuna odavno zrela za rashodovanje omanja prostorija prilično zadimljena… Ali kad je neko predložio da otvorimo vrata, svi skočiše: “Ne, nikako! Bolji je vazduh ovde nego napolju!”

Beograd je u četvrtak ponovo bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. Na sajtu IQAir se nalazio na prvom mestu po zagađenosti, ispred indijskog Delhija, Karačija u Pakistanu i kineskog Vuhana. To je potvrdio i sajt „Er vižual”, ne manje relevantan za gradove u kojima se “ne mre dihati”, mada Beograđanima nisu trebali ni zvanični podaci, ni merne stanice da vide kakav vazduh udišu.

Baš tako, da vide! Slike tmurnog grada obavijenog smogom pokazuju da udišemo otrov i da je vazduh u Beogradu vidljiv čak i u onim delovima u kojima nema mnogo individualnih ložišta, a ni previše saobraćaja. Grupa „Eko-straža” je na Fejsbuku istakla da se gotovo nikad nije desilo da u isto vreme gotovo svi senzori u zemlji pokazuju opasan vazduh i podelila mapu zagađenja Evrope po kojoj je, kako kažu, „Srbija jedina zemlja u kojoj ne možete pobeći od zagađenja, jer je cela država u ljubičastom”, što je boja za “nezdravu sredinu”.

Istovremeno su se na “državi u ružičastom” (uopšteni naziv za prorežimske medije) smenjivali resorni funkcioneri, uglavnom sa pričom da je to “stari problem” koji se “ne rešava preko noći”, najavljujući “dugoročne mere” čiji je zajednički imenilac plašenje mečke rešetom.

Kad tome dodamo da je nedavno objavljeno da je Srbija u samom vrhu zemalja sa takozvanim “viškom smrtnosti” izazvanog aktulenom pandemijom (koji čine razlika između zvaničnih i stvarnih podataka o broju preminulih, ali i činjenica da je mnogo ljudi umrlo pošto im, zbog kovida, nije pruženo adekvatno lečenje drugih bolesti), postaje jasnija crnohumorna opaska jednog od učesnika preksinoćnog okupljanja na obalama Dunava:

“Beogradski rulet je ili da ostaneš u zatvorenom i fasuješ koronu pd nekog svog ili da izađeš napolje i udišeš smog!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.