Ne pucajte u pijanistu

Tekst pod tim naslovom objavio sam na našem portalu početkom marta ove godine, podsetivši da tačan naslov filma koji je Fransoa Trifo snimio pre više od šest decenija, sa Šarlom Aznavurom u glavnoj ulozi, zapravo glasi „Pucajte u pijanistu“ („Tirez su le pianiste“).

Po analogiji da je glavni lik ovog filma (pijanist Čarli Koler) postao meta kad je promenio životni ambijent, uputio sam upozorenje „ne pucajte na maestra“, gotovo kao vapaj da se najbolji teniser planete Novak Đoković ne gura tamo gde mu nije mesto. Posebno ne na najgore i najprljavije, na ovdašnju političku scenu.

Tom prilikom sam napisao da su mnogi koji žele promene u Srbiji svesni tragičnog odsustva valjanog protivkandidata za predstojeće predsedničke izbore, pa ga više i ne vide u politici, već ga traže među uspešnim ljudima u raznim drugim oblastima, od kulture do sporta. Osam meseci kasnije, a samo pet do tih izbora, situacija je još tragičnija, em nekog bogomdanog “mesije” nema ni na vidiku, em se svakog dana pojavi po jedna nova “kolona” za izbore na ostalim nivoima.

Iz tog beznađa potekla je i čitava hajka kojoj je ovih dana izložena moja prijateljica Milica Vučković posle nes(p)retnog gostovanja u “Utisku nedelje”. Iako već veoma poznata slikarka i književnica u usponu ona je od mnogih dočekana kao “novo lice” na ovdašnjoj javnoj sceni, a pošto, jednostavno rečeno, nije ispunila (velika) očekivanja usledio je i pravi linč po društvenim mrežama:

“Ko je ova devojka u ‘Utisku’, pogledala sam emisiju na minut i odustala zbog nje”; “Ranije su me u ‘Utisku’ nervirali političari, a sad likovi poput ove Milice koja kao da živi u balonu”… sve do “ova Milica  je Dijana Hrkalović naše književnosti”…

Zato u moru sličnih pljuvanja stav Srđana Dragojevića deluje poput onog ostrvceta sa crkvom: “Tviter zajednica ima novu nedeljnu žrtvu za prinošenje oltaru demona zlobe. Prošle nedelje Žarko Korać, ove Milica Vučković… Ako ste ateisti predlažem šetnju po prirodi, ako ste vernici liturgiju. Pustite idole zluradosti, vaše tviter molitve, njima nećete izlečiti osećanje sopstvene osujećenosti!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.