Kad korona uđe u kuću

Korona u Srbiji sve više liči na lutriju u kojoj svi dobijaju. Premija je, izgleda, ostati živ. I koliko toliko normalan…

U nedelju sam se, u standarno “vreme poseta”, skoro dva časa raspitivao za zdravlje četvorice mojih prijatelja i njihovih ukućana, na čijim listićima stoji zlokobno “pozitivan”. Plus najstariji unuk mog brata koji je zaglavio u pravoj bolnici.

Korona je stigla i u našu kuću (obolela je ćerka Maja), tako da u toj virtuelnoj viziti ravnopravno učestvujemo. Dijagnoza ista, strepnja ista, simptomi slični, samo se terapije razlikuju… Sve zavisi od kvaliteta kontakta sa uzdrmanim zdravstvenim sistemom. Nekima rekli samo čajevi i vitamini, drugima prepisali antibiotike, trećima preporučili nešto jače lekove, nekima snimali pluća, drugima samo vadili krv, treće pitali “kako se osećate”…

Kad korona uđe u kuću, više ništa nije normalno. Zaboravljeni protokoli iz vremena kad je bilo mnogo manje obolelih i preminulih, ali se sve shvatalo daleko ozbiljnije, razočaravajući i ponižavajući odlasci u kovid ambulante, lekarske preporuke na ivici otaljavanja, jurcanje po privatnim ambulantama i laboratorijama za sve dodatne analize i snimanja, iznuđena rešenja izolacije, za kontakte vas više niko i ne pita, snabdevanje i ishrana na ivici improvizacije…

Kad sam u avgustu objavio da ćemo moja Mira i ja primiti treću dozu vakcine, nekoliko mojih pratilaca po društvenim mrežama me je izvređalo na pasja kola. Izgleda ipak da kombinacija “iz dva kineza u Fajzer” nešto vredi, jer je nije “popunio” niko od obolelih sa kojima sam ovih dana u kontaktu.

Iako strepim da će doći beogradski Iznogud da se slika sa mnom, kad mu propadne ona glupost sa punktom za vakcinisanje superheroja, moram da se složim sa tvrdnjom da je masovna vakcinacija najbolje rešenje.

Moj prijatelj doktor Miroljub Stojković objavio je juče “boksersku” dijagnozu ukupnog stanja u našoj zemlji. Nije baš mislio na koronu, ali je i aktuelna pandemija svakako uticala na njenu tačnost: “Neki u Srbiji baš žive. Neki životare. Treći su odavno nokautirani. Ostatku preživelih još broje!”

*******************************

Fotografija, koju bih mogao da nazovem “grupni portret sa koronom”, snimljena je u subotu 2. oktobra u Jabučju. Ljudi u crnom (zet Saša i ja) su “negativci”, a ćerka Maja i prijatelji Zoran Nikolić “Zozon” i Radivoj Mrđa se već danima nose sa podmuklim virusom.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.