Cirkus u paklu

“Pakao u kome gostuje cirkus”, tako je prekjučerašnji dan u zemlji Srbiji u samo pet reči sažela naša koleginica Marijana Rajić.

Mogao bih, mirne duše, da preostali prostor ustupim za rubriku “mi pitali – oni ćute”, za sva ona pitanja koja su ovih dana postavljali ljudi u redovima ispred kovid ambulanti ili Infektivne klinike u kojoj noću dežura samo jedan lekar, svi koji strepe za svoje najbliže u pretrpanim bolnicama ili panično “jure vezu” da ih nekako smeste u njih, svi kojima je korona napravila pakao od života.

A bogami i od smrti, jer se danima čeka i na sahranu! Samo sa beogradskih grobalja juče je ispraćeno 65 osoba, za danas je zakazano 62, a za nedelju, kad im vreme nije, čak 34 sahrane ili ispraćaja na kremaciju. Znam nije sve od zlokobnog virusa, ali mnoge od ovih smrti su i zbog njega, jer se već sedmicama otkazuju operacije, prekidaju terapije, izostaju kontrole…

„Trenutna situacija u Srbiji je jako ozbiljna, ja bih rekao možda i najteža od početka pandemije ako pogledate broj novoobolelih i naročito broj umrlih. Srbija je trenutno vodeća država u Evropi po broju novoobolelih“, u četvrtak je „izjava dana“ bila ova ocena direktora kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjana Ivanuše.

A onda, iste te večeri, na državnoj televiziji slušamo novu naprednjačku zvezdu i smotanog opozicionog lidera kako „povišenim tonovima raspravljaju“ o „farmi kokošaka u Moroviću“, „kriminalcima za koje se ne zna koliko godina robije imaju“, o „razbijenoj glavi SNS poslanika ispred Narodne skupštine“, o „psovanju i pljuvanju bivšeg lidera opozicije“, kako je neko „javno pozvao na psovke majci Aleksandru Vučiću i pritom se lažno krio iza imena neke druge žene”, kako je “tamo neki Zelenović u okolini Šapca jedini koji je osuđen za kupovinu glasova”…

Od pakla do cirkusa u istom danu! Na društvenim mrežama sve češće srećemo komentar od samo tri reči: “Mamicu vam nenormalnu!” Ne bih da psujem, samo bih dodao da je Marijana uz svoju objavu okačila hit “Nevernih beba”, pod više nego simboličnim naslovom: “Vodi me odavde”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.