„Gugl mobl“ novinarstvo

Na panelu povodom dodeljivanja nagrade za novinarsku izuzetnost i profesionalni integritet, koja nosi ime koleginice Katarine Preradović (1972-2015), pitanje „zašto nema istraživačkog novinarstva“ ostalo bi da „visi u vazduhu“ da ovogodišnji lauerat nije Dragana Pećo.

Posle Marka Somborca, kolega iz redakcije „Južnih vesti“, Tamare Skrozza, Ane Lalić i Vuka Cvijića jedno od retkih priznanja u našoj branši koje još nije diskreditovano kompromisima i lošim običajima, zasluženo je pripalo novinarki „Krika“, ne samo zbog aktuelnih objava o bugarskim stanovima malog od državne kase, već upravo zbog upornosti i istrajnosti da se neka priča istraži i prati. A za to je zaista potreban i izuzetan talenat i ljudski i profesionalni integritet.

„Vreme u kom živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi poslušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca“, navela je Fondacija Katarine Preradović u obrazloženju odluke da nagradi Draganu Pećo.

Nije baš zaključak, ali na pomenutom panelu je rečeno da ima novinara koji se bave najvažnijim društvenim temama, da takvu želju ističu i mladi koji tek pristižu u redakcije, ali da, u celini gledano, nedostaju mediji u kojima oni mogu da rade. Tačnije, koji će i objaviti to što oni istraže… Čak i u kućama sa najvišim profesionalnim standardima teško mogu da izdvoje nekoliko vrsnih, ponekad i najboljih novinara da u dužem vremeskom periodu „kopaju“ po dokumentima, ozbiljno pretražuju internet i kontaktiraju veći broj sagovornika.

Zato se odomaćilo tzv. „gugl-mobl“ novinarstvo, gde je čitavo „istraživanje“ svedeno na formulu aktuelni povod plus nekoliko izguglovanih podataka plus najviše dva razgovora mobilnim telefonom sa manje više istim ljudima. Slična je praksa i na podaničkoj strani ovdašnjih medijskih podela, s tim što na sve treba dodati naslove i opremu koji su najcrnja propaganda.

To u krajnjoj liniji proguta i ono malo novinarstva, kojim misle da se bave „koleginice“ i „kolege“ u tim kućama!

P. S. Napomena korektorima: Navodnike ne skidati!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.