Bliski susret treće vrste

“Zvezda” minule sedmice po društvenim mrežama bila je novinarka RTV-a Ljubica Gojgić, koja je u emisiji “Pravi ugao” preslišala premijerku Anu Brnabić o aferi “Pandorini papiri” i teškoj situaciji sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, pa joj je i udelila savet da pita malog od državne kase kako se otvara ofšor firma.

Naviknuti na situacije u kojima su “novinari” samo najavljivači njihovih monologa, najistaknutiji predstavnici vlasti se nađu na pravoj muci kad ih neko nešto zaista upita. Posebno na javnom servisu i televiziji ružičaste stvarnosti…

Moj prijatelj Sreten Petrović primetio je ovih dana, dok se predsednik svega ovoga spremao, negde na terenu, da progovori, kako mnogobrojni šareni mikrofoni uleću u kadar, da bi se i držači mikrofona videli ako snimatelj proširi sliku. Čim predsednik završi, mikrofoni nestaju iz kadra, a ako ponovo uzme reč, eto mikrofona ponovo, a ugurava se i to nesretno “jato držača mikrofona”.

“Poznat je slučaj TV novinara koga je pratio glas da ga predsednik voli i postavlja na visoke položaje ‘zato što dobro drži mikrofon’. U jednom periodu bio je čak i direktor agencije u kojoj sam radio. Fakultet političkih nauka trebalo bi da ‘Držanje mikrofona’ uvede kao obavezan predmet”, pokušao je da se našali kolega koji je svojevremeno bio dopisnik zvanične državne agencije iz Irana i još nekih zemalja.

Zato me je duel koleginice Gojgić sa nesretnom premijerkom podsetio na naslov jednog od najuticajnijih naučno-fantastičnih filmova, koji je premijerno prikazan 16. novembra 1977. godine. ”Bliski susret treće vrste” Stivena Spilberga predstavljao je, kažu, prekretnicu u svom žanru i ukazao na mogućnost da nam vanzemaljci, barem ne svi, možda i nisu neprijatelji.

Najveća je nevolja što u ovdašnjoj raspolućenoj medijskoj sferi imamo samo bliske susrete “naših” sa “našima” i “njihovih” sa “njihovima”, pa jedna autentična novinarka sa pravim pitanjima na pravom mestu u pravo vreme zaista deluje kao nekakav – vanzemaljac!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.