Trn u tuđem oku

Malo, malo, pa mi neko od mojih prijatelja pošalje snimke nereda na ulicama Melburna, gde je krajem prošle nedelje došlo do još jednih demonstracija protiv strogih mera tamošnje vlade za suzbijanja korona virusa. Čija se suština svodi na još jedan lockdown.

Tom prilikom se oko hiljadu nezadovoljnika okupilo u severoistočnim predgrađima Ričmond i Kolingvud, ali je dvostruko više policajaca formiralo „čelični prsten“ oko centra Melburna. Do sukoba, uz upotrebu suzavca i gumenih metaka, došlo je kad je na nekoliko mesta probijen policijski kordon.

„Eto ti tvoja Australija“, tako nekako glase poruke u kojima nije manjkalo i neke zluradosti. Kao nama ovde je baš fino, uživamo, putujemo, sedimo u kafićima, idemo na utakmice, veselimo se po svadbama, a njih “tamo dole” drže u zatvoru i tretiraju kao kriminalce. Pa i porodicu Mirine i moje najstarije ćerke Milene.

Biće ipak da lakše vidimo trun u tuđem oku nego ovdašnje balvane. U Srbiji sa nešto manje od sedam miliona stanovnika od početka pandemije u martu prošle godine do juče od korone je preminulo, prema zvaničnim podacima, više od 8.900 ljudi, a u Australiji na 25,69 miliona stanovnika manje od 1.450!

Kad na to dodamo izjavu nesretnog dr Kona da “u Srbiji na svakih 10 minuta jedna osoba umre od korone, što je 2,5 puta više od zvanično saopštenih podataka o broju preminulih”, zaista se postavlja pitanje ko je tu pametan?!

Bojim se da će nas u Srbiji veoma skupo koštati povlađivanje tom lažnom osećaju slobode, da baš ne kažem sve glasnijim i sve agresivnijim antivakserima, iza koga se krije pucanje zdravstvenog sistema i generalno nepoverenje građana u državu i njene institucije. I sukobi iz jula prošle godine sada se pokazuju kao dvostruko fingirani, em je trebalo rasturiti i obeshrabriti zdravo građansko, pa i opoziciono, jezgro tih protesta, em je dugoročno gledano odgovornost sa nesposobne i korumpirane vlasti prebačena na građane.

Bunili ste se protiv oštrijih mera, šta sad hoćete!!!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.