Drugu Titu mnogo bolje

U zgradi “CeKa”, kako su je svi zvali pre nego što se utopila u Poslovni centar “Ušće”, radio sam od marta 1979. do avgusta 1984. godine, pa mi se više puta dogodilo da budem u liftu što sa predsednicima države (Cvijetin Mijatović, Sergej Krajger, Mika Špiljak…), što sa partijskim liderima (Lazar Mojsov, Dušan Dragosavac, Dragoslav Marković…). Svi oni su, nastojeći da se predstave kao “obični drugovi” i “ljudi iz naroda”, uglavnom išli bez ikakvog “obezbeđenja”, a pri tim slučajnim susretima umeli su da razmene poneku kurtoaznu rečenicu, makar o vremenu.

Tako sam zapamtio da je jednog jutra krajem marta 1980. u najvećem liftu, u kome se vozilo deset osoba, Stane Dolanc, tada najmoćniji savezni funkcioner, sa neskrivenim oduševljenjem rekao: “Drugu Titu mnogo bolje”. Istorija će potvrditi da su tadašnji političari, ali i silesija zaposlenih po kabinetima, odborima i komisijama, strepeli šta će se posle Titove smrti dogoditi i sa Jugoslavijom i sa društveno-političkim sistemom i organizacijama, instiktivno osećajući da je neprikosnoveni šef države i partije jedini garant njihovog opstanka.

Nešto slično osetio sam ovih dana kad je “piši Suzana, zarez”, valjda iz svoje glave, izbrbljala da je predsednik svega ovoga “morao malo da stane”. “Predsednikovo zdravlje nije bilo u redu, a uveče stiže Ursula fon der Lajen i prekosutra smo u Nišu sa njom, obeležavamo početak radova na novom železničkom koridoru, nakon toga idemo u Dubai i svakodnevni problemi na Кosovu, tako da je morao malo da stane. Tako da smo odlučili, odnosno lekari su predložili da malo stane i napravi pauzu…Nadam se da će sve biti u redu, prosto je premor u pitanju”, rekla je savetnica za medije predsednika Srbije.

I premijerka, rečita kako ume, oglasila se izjavom da je “šefa”, kako ga često zove, “uhvatio neki grip”. “On ne miruje, to mogu da kažem. Volela bih da malo više odmara. Pod užasnom je tenzijom, naravno oko svega što se dešava na Kosovu i Metohiji, mislim da zaista noćima nije spavao. Uhvatio ga je i neki grip uz sve to. Imuni sistem mu je oslabio, naravno od tih napora i od tog stresa”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Iako je, uz ove dve izjave, objavljena i informacija da je predsednik svega ovoga “po savetu lekara, otkazao zakazane sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine”, ti sastanci su ipak održani. Tek da narod odmah vidi da je “drugu Titu mnogo bolje”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.