Gas na nizbrdici

Prilično nezapaženo prošla je ozbiljna tema koju je na zvaničnom otvaranju ovogodišnje “Dečje nedelje” naznačila zamenica predstavnice UNICEF za Srbiju Josi Ečeveri Burkhard, rekavši da je “kovid pogodio decu, njihovo pravo na školovanje, socijalnu uključenost, ali i njihovo mentalno zdravlje”.

Sasvim je sigurno da oni maloletnici koji su se sredinom septembra snimali dok su u jednoj novosadskoj srednjoj školi demolirali učionicu i “igrali” se bacačem plamena nisu postali takvi maloumnici samo zbog situacije izazvane aktuelnom pandemijom. Proces srozavanja ugleda i autoriteta škole kao institucije, prosvetnih radnika kao profesije i sunovrat većine moralnih vrednosti i obzira ovde traje suviše dugo, tako da sa svakom novom generacijom dobijamo sve drastičnije manifestacije asocijalnog i poremećenog ponašanja.

Kovid je samo dodao gas na toj nizbrdici, jer se pravo na školovanje pretvorilo u nešto što može i ovako i onako, proces učenja i provere znanja je sveden na nekakav minimum, a izostajanje realnog okruženja i korektiva koje može da pruži prirodna vršnjačka sredina povećali su šanse za otuđenost, samoživost, prihvatanje različitih oblika “muvanja” kao normalnog sredstva da se ostvari cilj. A cilj je, od pojedinaca do države, samo kako tako pregurati školsku godinu, idemo dalje, srozani nivo opšteg znanja ispeglaćemo labavijim kriterijumima za pristup narednim nivoima obrazovanja…

Znam da je pomalo iluzorno očekivati da bilo ko u Srbiji ozbiljno razmišlja o ovom aspektu nevidljivih, ali zato trajnijih i daleko pogubnijih posledica pandemije koja traje već dvadeset meseci, kad se takozvani Krizni štab sastaje s mene na uštap, a za efikasnije mere je već odavno prošlo vreme. Kao da smo oguglali na “semafor” o broju novozaraženih, preminulih i hospitalizovanih, koji je pre dva dana pokazao da je još 7.190 testiranih pozitivno na korona virs i da je sa tom dijagnozom preminula je 51 osoba.

Umesto toga sa raznih strana prstižu vesele pričice o različitim manifestacijama “Dečje nedelje”. Što bi rekli matematičari, kad u nenormalnoj zemlji imamo nenormalnu situaciju, onda je sve – normalno!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.