666 dinara za demokratiju

“Nismo uspeli. Još šest godina ćemo gledati Zagorku Dolovac kao Republičku javnu tužiteljku. Da li smo znali da ulazimo u bitku koju je teško dobiti? Da. Kad je Vlada Srbije u julu predložila reizbor Zagorke Dolovac po hitnom postupku, pokrenuli smo kampanju da se spreči to ’švercovanje’ problematičnih odluka u vreme odmora.“

Tim rečima se svima koji su podržali njihovu akciju ovih dana obratio Savo Manojlović ispred Tima „Kreni – Promeni“. Peticiju je za nekoliko dana potpisalo 27.000 građana, hitan izbor je stopiran, ali je predlog vraćen kao „redovan postupak“, pa je ono što se naziva Narodnom skupštinom 22. jula ipak izglasalo treći mandat jedinom kandidatu za tu važnu državnu funkciju.

„Uhvatili smo Vladu u laži i naterali Skuštinu da makar formalno ispoštuje proceduru. U to vreme zahuktavana je  velika afera sa navijačima i očigledno je vlasti trebalo da što pre izabere najposlušnijeg tužioca, a u toj kategoriji Zagorka Dolovac nema premca“, piše Manojlović.

Zahvaljujući svima koji su potpisali ovu peticiju, Tim „Kreni – Promeni“ je naglasio da su sve njihove aktivnosti usmerene ka tome da Srbija postane „normalno društvo sa ljudima koji časno rade svoj posao u institucijama i građanima koji se ne plaše vlasti, već se vlast plaši građana“. Njihova je želja da budu nezavisni tako što će veliki broj ljudi malim donacijama od 200, 500, 1.000 dinara ili koliko ko može podržati njihov rad.

“Danas je u svetu Međunarodni dan demokratije. U Srbiji je utorak…” – tako je 15. septembra 2020. napisala na Fejsbuku koleginica Maja Perović. Godinu dana kasnije, bojim se da je đavo odneo šalu i da bismo bili sretni da kažemo „danas je u svetu Međunarodni dan demokratije, a u Srbiji je sreda“. Videli smo i preksinoć koliko talambasanje o slavnoj prošlosti, nacionalnom jedinstvu i zastavama ovde bolje prolazi od razgovora o demokratiji.

Zato sam prekjuče na račun Udruženja građana „Kreni – Promeni“ uplatio simboličnih 666 dinara!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.