Umreti u Beogradu

Na današnji dan pre devet godina, posle dvogodišnje borbe sa opakom bolešću, preminuo je naš dragi kolega Srđan Radulović (Šibenik 1955 – Beograd 2012). Dva meseca kasnije Udruženje novinara Srbije posthumno mu je dodelilo Nagradu za životno delo, imajući u vidu dve poslednje odrednice iz njegove izuzetne profesionalne biografije, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Blica“ i glavni i odgovorni urednik NIN-a, ali i trag koji je ostavio kao ratni izveštač „Borbe“ iz Knina i autor najobjektivnije knjige o tim danima „Sudbina Krajine“.

Danas (u 14 časova) kolege i prijatelji će sa beogradskog Novog groblja ispratiti na poslednje putovanje novinarsku legendu Miloša Vasića (Beograd 1947 – Beograd 2021), svojevremeno novinara NIN-a, osnivača i pune tri decenije među najznačajnijim autorima nedeljnika „Vreme“. Pamtićemo ga i kao predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (1997-1999), ali i autora knjige „Atentat na Zorana Đinđića“, najobjektivnije analize uzroka i posledica ubistva koje je trajno zaustavilo Srbiju na putu promena u demokratsko društvo.

Obojicu sam lično poznavao, sa obojicom sam više godina radio, Srkijev prerani odlazak teško da ću ikad preboleti, sa Mišinim postepenim nestajanjem kao da smo se pomirili u vreme njegove borbe sa bolešću i tugom zbog prerane smrti njegove poslednje životne saputnice Tatjane Tanje Tagirov (Zagreb 1961 – Beograd 2017).

Sa aerodroma „Nikola Tesla“ baš danas avion će poneti kovčeg sa telom Vojina Hadži-Pavlovića (Beograd 1943 – Beograd 2021), koga nisam imao sreću da upoznam, ali čiji život zaslužuje čitav roman. Rođeni Beograđanin, otac mu je emigrirao krajem Drugog svetskog rata, majka ga je teškom mukom školovala do diplome građevinskog inženjera, a onda se i sam otisnuo preko Atlantika.

Prvo u Čikago, gde je upoznao suprugu Gordanu i dobio ćerku Nataliju i sinove Aleksandra i Andreja. Kasnije su se porodično preselili u Los Anđeles, gde će za koji dan biti sahranjen u prisustvu porodice, rodbine i mnogobrojnih prijatelja. Ovog leta je posle nekoliko godina došao u Srbiju, proslavio 78. rođendan i umro u bolnici u Batajnici. 
On nije preminuo od kovida, virus je samo ispunio njegovu želju da umre u svom Beogradu!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.